Енрико Донда, "Food & Water Action Europe": Енергетиката отделя 38% от емисиите на метан

Метанът е много мощен газ. Той остава в атмосферата по-кратко време - около 12 години, но има унищожителен ефект, защото е по-мощен и допринася за затоплянето. Това каза Енрико Донда от организацията "Food & Water Action Europe" по време на уебинар за журналисти на тема "Митовете за изкопаемия газ: мост или задънена улица към справедлив енергиен преход?".

Изкопаемите горива са виновни за емисиите на метан, добави той. Основните сектори, които допринасят за емисиите на метан, са три. От земеделието се отделят около 40 процента от емисиите на метан, по-конкретно от животновъдство. Енергетиката отделя 38 на сто от емисиите, особено от петролната и газова промишленост. По-малко от 20 процента от световните емисии на метан се отделят от отпадъците. Досега не са предприемани сериозни действия за намаляване на емисиите на метан, въпреки че постепенно има малка промяна, но тя се случва много бавно, допълни Донда.

Метанът е основният компонент на природния газ и по цялата верига на доставка на газ има течове на метан. Когато има различни фази на извличане и добив на природен газ също се получават течове на метан. Според Международната агенция за енергията делът на емисиите на метан от петролната и газовата промишленост е възможно да намалее почти без никакви допълнителни разходи, което не е така при земеделието.

Според Енрико Донда трябва постепенно да се премахне употребата на изкопаеми горива, ако "искаме да имаме устойчиво бъдеще". Той изтъкна, че бъдещето е на възобновяемите енергийни източници.

Европейският съюз е най-големият вносител на петрол и природен газ в света - около 80-85 процента. Най-големият доставчик на природен газ за ЕС е Русия. ЕС има дял от 5 процента в глобалните емисии на метан, но тъй като внася толкова много природен газ, всъщност има принос за изтичането на метан в останалите части на веригата на доставки. През октомври 2020 г. Европейската комисия представи стратегия за намаляването на емисиите на метан, припомни Донда. Целта е да се възприеме нов секторен подход за намаляването на емисиите от метан, включително в сектора с отпадъците и земеделието.

Единственият сектор, който ще има реално отражение, е този, който е свързан с газа и петрола. Основната цел на стратегията на ЕК е да се намалят с 37 на сто емисиите на метан до 2030 г. в сравнение с 2005 г. До 2030 г. обаче намаляването ще е 30 процента. За да може да се постигне тази цел, ЕК планира на 14 декември да публикува регламент за намаляване на емисиите на метан. Обхватът на регламента е да се подобри мониторингът, докладването и проверката на емисиите на метан през всички части на секторите на изкопаемите горива и ще има мерки за откриване и отстраняване на течове. Ще има и забрана за изпускането на газ и изгарянето му във факел, когато не се прави в ситуация на извънредни мерки. В края на октомври тази година Европейският парламент прие доклад по отношение на стратегията за метана.

Целта на доклада е да насочва ЕК. В доклада се искат строги мерки, свързани с наблюдението, докладването, проверките за откриването и отстраняването на течовете. Иска се да се задават и конкретни строги цели. В този доклад за първи път се упоменава, че държавите членки трябва да прилагат планове за постепенно спиране на използването на изкопаем газ.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини