България отново е на върха на щангите: 17-годишният Карлос Насар грабна световна титла

Карлос Насар спечели титлата в категория до 81 килограма на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже, което се провежда в Ташкент, Узбекистан.

17-годишният българин завоюва златото с двубой от 374 кг, на 7 кг пред иранеца Мир Джавади Алиабади (163 и 204 кг) и на 11 пред бронзовия медалист Мартин Робу (168 и 195 кг).

Европейският вицешампион от Москва през миналата пролет започна последен опитите си в изхвърлянето с успех на 163 кг, а после с лекота подобри световния рекорд за юноши със 166 кг, като малко не му достигна да подобри с 1 кг и световния рекорд за младежи със 169 кг. Това му отреди сребро в движението, на 2 кг от лидера Марин Робу.

В изтласкването българинът беше безапелационен. 200 кг за медал и респект на съперниците, след това 205 кг за златото и световен юношески рекорд в двубоя и накрая 208 кг за световни рекорди за юноши, младежи и мъже в движението. Златният медал в двубоя беше осигурен с общо 374 кг.

Насар донесе на България първа световна титла при мъжете от 2007 година насам. Тогава Иван Стоицов спечели в кат. 77 кг на първенството в Тайланд.

Варненец със злато за България на Световното по щанги в Лас Вегас

Карлос Насар е от школата на Червен бряг с треньор Илиян Илиев. Роден е на 2 май 2004 година. Още в дебюта си на голямо състезание стана европейски шампион за юноши на 14-годишна възраст в Милано през 2018 година.

Това е втори медал за България в двубоите и общо пети в отделните движения за България на Световното първенство в столицата на Узбекистан.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини