Още министерства освобождават служители

Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерствата на икономиката, на културата, на енергетиката и на спорта. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Средствата са за полагащите се обезщетения на освободени служители в тези министерства.

След прекратяване на правоотношенията със служителите ще бъдат предприети действия по оптимизиране на структурата и състава на министерствата, както и ще се предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители със стаж в тях. Очакваните резултати са свързани с осигуряване на възможност за оптимизация и модернизация на структурата на всяко от министерствата, което ще доведе до повишаване на ефективността и качеството на работа, уточняват от Министерския съвет.

Министерство на културата

За Министерството на културата за 2021 г. средствата са в размер на 80 749 лева. Един от основните механизми за реализиране на административна реформа и постигане на ефективност в министерството е прекратяване на правоотношенията на служители по служебно и трудово правоотношение, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към 1 декември т.г., уточняват от правителството.

На служителите ще бъдат изплатени полагащите им се обезщетения.

Необходимите средства за изплащане на обезщетенията в размер 80 749 лева ще се осигурят по бюджета на Министерството на културата, чрез преструктуриране на разходите или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Министерството на икономиката

Министерството прекратява правоотношенията с 26 служители в централната администрация. Това са всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на декември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но до момента продължават да работят.

При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МИ. За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МИ за 2021 г. в размер на 630 000 лв. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

В МИ предстоят и следващи действия по оптимизиране на структурата и състава на администрацията предвид т. 3 от Решението на Народното събрание за приемане на структура на Министерския съвет на Република България и разделянето на Министерството на икономиката на Министерство на икономиката и индустрията /МИИ/ и Министерство на иновациите и растежа /МИ/. 

Министерство на енергетиката

Одобрените допълнителни разходи  по бюджета на Министерството на енергетиката /МЕ/ за 2021 г. са в размер на 224 200 лв.  Средствата са за изплащане на обезщетения при прекратяване на правоотношенията на всички служители по служебно и трудово правоотношение, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към 1 декември т.г., както и на такива, упражнили право на пенсия по чл. 68 и чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване.

Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

Министерството на спорта

Одобрените допълнителни разходи по бюджета на Министерството на спорта за 2021 г. в размер на 104 037 лева. Един от основните механизми за реализиране на административната реформа и постигане на ефективност в Министерството на спорта е прекратяване на правоотношенията със служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Във връзка с прекратяване на правоотношенията със служители и с нормативното задължение на органа по назначаването да изплати полагащите се обезщетения са необходими допълнителни средства в размер на 104 037 лв. 

Предлага се допълнителните средства да се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    8 -2
    23:01, 22 дек 2021
    В министерствата едните калинки ще бъдат освободени и ща се назначат нови калинки за да може да има работа за всички трудоспособни.
  • 2
    Жи
    ЖИВОТНИ СКАПАНИ,
    1 0
    10:47, 23 дек 2021
    Стъкмистиката ви изкарва 5 775 000, е у монитор.бг е начална тема :) аз па казвам, че сте 4 800 000, и в двата случая, какво правиме с фалшифицираните избори?
  • 3
    Pi
    picfiles.alphacoders.com/145/145100.jpg
    1 0
    10:58, 23 дек 2021
    Животни скапани, още ли сънувате изкуфел, попикан дъртак, дедо боже, да ви чеша зад ушуте и да ви обещава опрощаване на всички грехове, щото вие сте специални грухталаци? :) да ви приличам на изкуфел, попикан дъртак?
  • 4
    Аз
    АЗ СЪМ ДЕтО КОЛи ДА
    0 0
    11:08, 23 дек 2021
    Не съм йоан павел 2 !
Последни новини