Премиерът Петков: Отнет е достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров

Отнет е достъпът до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Това потвърди пред БНТ премиерът Кирил Петков.

Днес ДАНС ме уведоми, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация на ниво "строго секретно". Разрешението е отнето в хода на осъществяване на контрол за надеждност след придобити данни от ДАНС, уточни премиерът.

Мога да кажа, че тази работа е била от дълго време в ДАНС и не знам дали г-н Цацаров с вчерашната си оставка е предполагал, че това днес ще се случи. В 9 ч тази сутрин представители на ДАНС са го чакали да му връчат тази информация.

Вчера бившият главен прокурор обяви, че ще подаде оставка през март. Срещу него се води разследване от ДАНС.

Премиерът допълни, че не знае дали има връзка между оставката и отнемането на достъпа до информация.

Надявам се, че двете неща не са свързани, защото в противен случай означава, че е знаел за това, но не вярвам, уточни Кирил Петков.

Той поздрави ДАНС, че оказва ясно, че всички хора трябва да се съобразяват със закона и ако има данни за нещо неправомерно извършено, службите за сигурност няма да правят компромиси с никого. Всички ние сме равни пред закона, подчерта Кирил Петков.

Нашата основна платформа беше нулева толерантност към корупцията, от тук нататък почваме да действаме в тази посока, коментира още премиерът.

Надявам се, днешният акт - тази декларация към г-н Гешев, отнемането достъпа на г-н Цацаров и както излезе в новините, че има разследвания в "Булгаргаз", това са правилните стъпки, допълни Петков.

Относно декларацията с искане оставката на Иван Гешев той коментира, че неведнъж е казвал, че според него българската прокуратура не си е свършила работата по начина, по който се надяваме, тъй като има много хора, които би трябвало да са подсъдими, но не са и от тази гледна точка приветства декларацията.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини