Асеновград отбеляза 144 години свобода

Изображение 1 от 4

    Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев и заместник-кметът по хуманитарните дейности в общината присъстваха на тържественото честване на 144-тата годишнина от Освобождението на града.

    Празникът започна с концерт на Представителния духов оркестър на ВВС.

    Точно в 12:00 ч. асеновградски свещеници отслужиха заупокойна панихида.

    Доктор Грудев поднесе венец и се поклони пред делото на генерал Виктор Дандевил, чийто паметник се извисява в близост до един от параклисите на Асеновград.

    Слово по повод празничния ден изнесе госпожа Надя Янкова – уредник в Исторически музей Асеновград :

    „Отдавайки нашата признателност на героите, заради които днес ние можем да се наречем свободни граждани, трябва да помислим заедно за величието на техните дела и да се опитаме да разберем как големите исторически събития се отразяват в живота и на обикновените, малките хора.

    Дати като днешната се честват празнично, защото представляват най-ярък израз на едно дело, една мечта, една цел, към която са били насочени стремежите на поколения българи.

    Дати като днешната обаче, носят и нов тип предизвикателства, част от тях непредвидени, за които тепърва е трябвало да се търсят и намират решения, но едно общество израства само тогава, когато е изправено пред нуждата на постоянно развитие и това е още една причина, заради която трябва да припомним какво се е случило тук преди 144 години.

    Войсковите части на генерал Дандевил и генерал Краснов са тези, които имат най – големи заслуги за изтеглянето на османските войски на Сюлейман Паша от Станимака.

    Българското население на Станимака е водело дълги години своята борба за национално самоосъзнаване и културно надмощие на два фронта, от една страна, срещу господстващата власт, а от друга - срещу драгоманските настроения в града.

    За това тук възприемат генерал Дандевил като герой, защото виждат в него човека, който е въплътил и осъществил тази отколешна мечта.

    Благодарение на добрата военна тактика и самоотверженост на неговите войни, османските войски предпочитат да се изтеглят, а по този начин градът остава спасен от разрухата на войната.

    Много са военните успехи на генерал Дандевил.

    Макар че не е оставил костите си тук, асеновградчани продължават да го почитат всяка година на този ден, на този паметник като герой, заслужаващ признание и поклон, без които освобождението на града може би щеше да се случи по друг начин".

    Венци и цветя пред паметника на генерал Виктор Дандевил поднесоха депутати, общински съветници, общественици и граждани.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини