10 000 всеки месец остават без работа. Преглед на националния печат

„Новинар": Борисов: Намираме се в същината на кризата

Непосредствено след завръщането си от Брюксел министър-председателят Бойко Борисов се присъедини към дискусията по доклада на президента. По думите му единствената тема, която се дискутира в европейската столица, е кризата, която продължавала да съсипва всички.

Намираме се в същината на кризата и нямаме основание да считаме, че тя отминава и да намаляваме мерките или да се отпускаме, добави Борисов.

„Стандарт": Слагаме "Белене" на тезгяха

Руски компании ще участват наравно с всички други инвеститори на конкурентна основа за изкупуването на дял от АЕЦ "Белене". Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след четиричасови разговори с руския си колега Сергей Шматко. Двете делегации са се договорили да започнат работа по пълен одит по юридическите аспекти и финансовата част на проекта за атомната централа. "Започваме работа отсега и в края ще решим какъв процент участие да задържи България в проекта "Белене" и какъв ще се предложи от други инвеститори. Руските компании няма да бъдат дискриминирани", каза Трайков.

„Труд": Предлагаме жена от ГЕРБ за български еврокомисар

Кандидатът за следващ български еврокомисар ще бъде жена от ГЕРБ и ще бъде обявен в началото на октомври, заяви вчера премиерът Бойко Борисов.

Номинацията е неофициално съгласува с председателя на Еврокомисията Жозе Барозу още след българските избори през юли, довери премиерът. Очаква се тя да бъде официализирана след референдума в Ирландия за Лисабонския договор на 2 октомври.

„Стандарт": 10 000 всеки месец на улицата

10 хиляди българи са останали на улицата през август. Тревожната статистика е на Агенцията по заетостта. Броят на регистрираните в бюрата по труда достигна 300 хиляди. Безработните са с процент повече в сравнение с юли. 16 на сто от уволнените са работили в търговията, 7 на сто в строителството. Голям процент съкратени има в преработващия сектор. Парадоксалното е, че в тези браншове са обявени най-много свободни работни места. На трудовите борси има търсене на кадри за образованието покрай старта на учебната година, поясниха от Агенцията по заетостта.

Най-ниска е безработицата в столицата - едва 2,2 %. Между 4 и 6 на сто е в Бургас, Варна и Габрово. Критична е ситуацията в Смолян, Търговище и Видин, където на улицата са близо 15 на сто от населението.

„24 часа": Тотю Младенов: Няма да се вдига възрастта за пенсия

В състояние на криза правителството няма да инициира никакви реформи по посока на увеличаване на пенсионната възраст, заяви социалният министър Тотю Младенов вчера.

„Това не значи, че ние не трябва да мислим дългосрочно оттук нататък, но искам да успокоя хората, че както за тази, така и за следващата година приоритетите на правителството ще бъдат свързани с излизане от кризата и с антикризисните мерки", каза той. Иначе почвал анализ на пенсионната реформа, на натрупаните проблеми във финансирането и обществото щяло да се включи в дискусиите, за да се направи дългосрочна стратегия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини