Суперпланини с невероятни размери се издигали на Земята

Учените откриха праисторически "суперпланини", които се простирали на повече от 7 хиляди километра и надхвърляли съвременните Хималаи.

Неизвестна досега планинска верига, наречена Суперпланините Нуна, е съществувала на древния суперконтинент Колумбия (Нуна) преди 1,8 до 2 милиарда години, според ново проучване. Той обединявал масиви, които по-късно се превръщат в Южна Америка, Африка, Евразия и Австралазия. По височина тези планини приблизително съответствали на Хималаите, а по дължина ги надвишавали с почти 2,5 хиляди км.

Съществуването на тези планини съвпада с важни еволюционни промени, казват учените. Те вероятно са изиграли роля в развитието на живота на Земята. По-специално, те увеличи ерозията и утаяването, което е помогнало жизненоважни вещества като фосфор да навлязат в древните океани на Земята.

В океаните фосфорът, който е хранително вещество за водораслите и цианобактериите, е бил усвоен от тези ранни форми на живот и те започват активно да произвеждат кислород. Всичко това довело до увеличаване на съдържанието на кислород на Земята - ключово условие за съществуването на повечето живи същества.

Учените описват и втора обширна древна планинска верига. Възникнала е преди 500-650 милиона години и е наречена Трансгондванска суперпланина, защото се е намирала на древния континент Гондвана.

Образуването на Трансгондванската суперпланината съвпада с ключов момент в еволюцията на живота на Земята – камбрийската експлозия в периода преди 541 и 530 милиона години. По това време на Земята се появили принципно нови същества - хордови, членестоноги, мекотели и бодлокожи.

Учените смятат, че ерозията на Трансгондванската суперпланина, както и в случая на суперпланините Нуна, е довела до рязко повишаване на нивото на кислород в атмосферата и в резултат - до бързото развитие на фауната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини