Радев: Доставката на новите Ф-16 ще закъснее, създавайки риск да загубим въздушния си суверенитет

Най-голямата гаранция за националната ни сигурност е развитието на въоръжените сили на България и съвместимоста им с партньорите от НАТО.

Това заяви президентът Румен Радев, след като обсъди състоянието на Българската армия с министъра на отбраната Стефан Янев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и висши военни.

По думите на президента неглижирането на военното въоръжение и нашите съюзни ангажименти е най-голямата заплаха за сигурността на България. За да се преодолее този проблем, са необходими постоянни ангажименти, допълни държавният глава.

"Да не се сещаме за армията от криза на криза и от ръководство на ръководство. Необходими са постоянни ангажименти, а не еднократни актове на закупуване на въоръжение." - каза Радев

Той съобщи, че вече има информация, че доставката на поръчаните изтребителите Ф-16 ще закъснее и то не с малко.

"Това е тревожно за въоръжените ни сили. Поставя на изпитание личния ни състав и създава рискове да загубим въздушния си суверенитет." - заяви президентът.

Той насочи отговорността за закъснението на доставките към бившите управляващи от ГЕРБ, защото договорите са сключени в рамките на тяхното управление.

Обсъжданията са в контекста на намеренията на България да изгради батальонна бойна група, с която да участва в подсилването на Източния фланг на НАТО заради кризата в Украйна.

Тази година се предвижда за инвестиции в отбраната да бъдат отделени 1,7% от БВП по следните приоритети:

  • попълване на около 5000 вакантни длъжности в състава на БА
  • закупуване на бойна машина за пехотата, на стойност 1.2 млрд.
  • закупуване на контактни радари за Ф16
  • закупуване на два многофункционални модулни кораба за нуждите на ВМС

Очаква се да бъде конкретизирано и формирането на българския батальон в рамките на отбранителните способности на източния фланг на НАТО.

В разговорите участват още министърът на отбраната Стефан Янев, народни представители, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пи
    Питам
    3 0
    19:42, 10 фев 2022
    От закъснението на самолетите ли се вдигат всички цени и на всичко?

Случаен виц

Последни новини