Десетки туристи почетоха Левски с поход-поклонение до Мулдавския манастир

Изображение 1 от 6

    Сдружение „Устремени“, Асеновград организира поход-поклонение до Мулдавския манастир „Св. Петка Мулдавска“ в чест на 149 от обесването на Васил Левски. 

    Ивайло Мирчев – председател на Сдружението разказа, че походът е част от традицията,  започнала в края на трийсетте години на миналия век. Тогава все още е имало живи хора, които са разказвали за идването на Левски и укриването му в манастира. Началото поставят местното дружество „Безово“ и дружество „Перелик“. През 40-те години походът събира над 15 000 туристи.

    На днешния 19 февруари към асеновградчани се присъединиха десетки туристи от дружество „Траки“, Първомай, Брацигово, Пловдив, Кърджали др.

    По традиция от миналото, двете дружества тръгнаха заедно от ниското, за да стигнат до манастира. Там се включиха в тържеството, посветено на Дякона.

    Церемонията започна със заупокойна молитва. Игуменката на манастира майка Юлита разказа за живота на Васил Кунчев, като акцентира на живота му като духовник.

    Кметът   Грудев също присъстваше на честването. В словото си той се обърна към присъстващите: „Благодарен съм, затова че за поредна година сме тук, за да отдадем почит, нашата, човешка, към подвига на Васил Левски -може би най-големият син на България. Затова, че всички заедно не забравяме да предаваме на тези след нас, това, което той е свършил за нас всички – да бъдем свободни българи.“

    Присъстващите отдадоха почит към Левски с едноминутно мълчание. След това военнослужещи от Асеновградското поделение, туристическите дружества и граждани поднесоха венци и цветя.

    Asenovgrad.NET

    Източник: Asenovgrad.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини