Задържаха двама братя за серия от измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Й.Н., на 48 г., за това, че в периода от месец април 2015 г. до месец декември 2021 г., в град Пловдив, град Хисаря, град Асеновград, град Видин, село Брестник, област Пловдив, при условията на продължавано престъпление и при опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у 13 лица, като им причинил имотна вреда за около 45 000 лева.

Престъплението е квалифицирано  по чл. 211 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 29 ал. 1 вр. чл. 26 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Част от измамите Й.Н. е извършил в съучастие с неговия брат З.Н., на 52 г., също привлечен като обвиняем.  

По делото е установено, че обвиняемият Й.Н. се свързал с част от пострадалите хора и ги убедил да сключат договори за кредит на тяхно име за закупуване на скъпи мобилни телефони.

Той обещавал, че ще плаща вноските по заемите, но трябва да му предадат апаратите. След като се сдобил с мобилните телефони, обвиняемият прекъсвал връзката с пострадалите.  

Събрани са доказателства, че обвиняемият Й.Н. извършвал измами и по още една схема. Той твърдял, че заедно с брат си често пътували до Дания. Оттам доставят техника на изгодни цени. За целта Й.Н. вземал капаро от различни лица.

Впоследствие той не доставял обещаните стоки, измислял различни причини за това и прекъсвал връзка с клиентите.   

В началото на месец декември 2021 г. двамата братя обещали на 28-годишна жена да продадат кучето й в Дания за 2000 лева. Взели животното, след което не заплатили дължимата сума и преустановили връзка с нея.

Разследването по случая е започнало през месец юни 2021 г., след като една от пострадалите жени е подала сигнал в полицията за измама със закупуване на телефон с кредит.

Досъдебното производство се води в отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР – Пловдив.

Установено е, че извършените измами са общо 30. 

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

Днес, 24 февруари 2022 г., Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в Районен съд-Асеновград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини