Допълнителни гишета обслужват украински граждани в сектор "Миграция" в Пловдив

От днес в сектор „Миграция“ на ул. „Волга“ 70 в Пловдив започва издаване на регистрационни карти за временна закрила на граждани от Украйна на две допълнително обособени работни места.

Обслужването на гишетата ще става от 8.30 ч. до 17.30 ч. в работните дни на седмицата.

За улеснение на желаещите временна закрила в България украински граждани, явяването им ще става по предварително обявен график, предоставен от Координационния център в Областната администрация на Пловдив.

От ръководството на областната дирекция е създадена организация след преценка на необходимостта в най-кратък срок да бъдат изградени допълнителни пунктове за тази административна услуга.

Постоянно действащият щаб „Пловдив – Украйна“ в областната администрация има готовност  в рамките на часове да се превърне в център, обединяващ представители на всички институции и доброволци, в който да бъдат посрещани големи групи бягащи от войната украинци.

Целта е бежанците да получат „на едно гише“ първа грижа, документи за пребиваване в България, информация за здравни услуги, възможности за работа и социална закрила и оттам да бъдат насочени към места за настаняване на територията на област Пловдив. 

Най-подходящата зала в Пловдив за такъв кризисен център е спортната зала „България“ на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, но ректорът на учебното заведение отказва да я предостави, съобщи областният управител на Пловдив област Йордан Иванов пред БНТ.

Областният щаб „Пловдив – Украйна“ има и резервен вариант – центърът да бъде организиран в зала „Олимпиада“ в район Южен.

Община Пловдив предоставя Колодрума за целта.

В момента, в който от МВР постъпи информация към щаба, че към област Пловдив пътува голяма група бягащи от войната украинци, те ще бъдат посрещнати, увери областният управител.

Йордан Иванов пое и ангажимент да провери сигналите от доброволци за случаи на недобра комуникация между институциите при осигуряване на настаняване на украинци. И припомни, че областният щаб „Пловдив – Украйна“ има денонощна телефонна линия, на която всеки нуждаещ се може да получи информация и помощ.

Областният управител отново благодари на доброволците и служителите на институциите, ангажирани в щаба, за всеотдайността и помощта им.

Благодарение на безвъзмездния им труд в Областната администрация на Пловдив започват курсове по български език за украинци. Уроците ще бъдат записвани и ще бъдат достъпни онлайн.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    66
    666
    0 0
    22:05, 30 мар 2022
    И чий ще го дирят тези тука? Много замиляха за украинците нашите управници! Пенсионерите и бездомните ни са без пенсии и домове ,ама те ще устройват чужденците!

Още новини

Последни новини