Представят изложбата "Виното - здраве за духа и тялото"

Изложба „Виното – здраве за духа и тялото“ ще бъде представена в Асеновград.

Откриването на изложбата е насрочено за 18:00 ч. днес, 13-ти май, в Етнографската къща на Асеновград. Куратори са Николета Костадинова и Надя Янкова.

Виното е старо като света, но никога не е преставало да бъде интересно и модерно. За християните виното е универсална житейска метафора.

В Стария завет то е знак за връзката между човека и Бога, а в Евангелието символизира кръвта на Спасителя, пролята за опрощаване на човешките грехове.

Виното е част от най-специалното тайнство в литургията – причастието, като е знак на неговата божествена същност. И не на последно място, виното е здравословно, което го прави популярно не само, като „вълшебна” напитка, поддържаща духа, но - и тялото.

Лозаро-винарството е един от най-старите поминъци на населението в Асеновград. Затова засвидетелстват археологически находки от този регион. Доказателство в тази насока са и старите квартали на града, които носят имена, свързани с производството на вино.

Любовта и трудолюбието на местните хора са допринесли за развитието на лозаро-винарството. Климатичните условия и богатата почва са друг важен фактор за лозарството и винопроизводството.

Тук всеки местен жител е наблюдавал от малък как се приготвя това вълшебно питие. Отвъд бита и поминъка виното присъства в митологията, религията, изкуството и литературата. То е не само природен, но и интелектуален продукт.

Изложбата представя в детайли винопроизводството от древността до наши дни. Чрез експонати от фонда на отдел „Етнография“, уредниците са се опитали да покажат винопроизводството в различни етапи – от инструментите за обработка на лозята, грижата за лозовите насаждения, приборите и съдовете, в които се е сътворявала „божествената напитка“, до нейната консумация.

Завършек на изложбата е битов кът, в който има експонирани бурета със над 70–годишна история. Всичко това е придружено от снимков материал и информация, която се състои от разказ за видни винопроизводители и интересни подробности за „столицата на виното“ – Станимака (днешен Асеновград).

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини