Климатични промени: Нечовешка жега, температурни рекорди и пясъчна буря през тази седмица

Изображение 1 от 9

    Гореща вълна обхвана Пакистан от 11 май. Страната може да има много други проблеми, но повече от седмица основната грижа там е охлаждането, след като максималните температури надхвърлят 40 градуса Целзий в Карачи. Там даже раздават безплатен сок край пътя, за да помогнат на хората победят жегата.

    В Якобабад, един от най-горещите градове в света, в пакистанската провинция Синд, достигна 51 градуса по Целзий в неделя и 50 градуса ден преди това. В съседна Индия температурите в столичния регион Делхи надхвърлиха 49 градуса в неделя.

    Високите температури в части от Пакистан и Индия през последните седмици принудиха училищата да затворят, повредиха посевите, оказаха натиск върху енергийните доставки и накараха хората да стоят на закрито. Това дори накара експертите да се запитат дали такава топлина е подходяща за оцеляване на хората.

    Климатичните промени са направили вероятността за рекордна гореща вълна в северозападна Индия и Пакистан 100 пъти по-голяма, казаха учени в сряда. В двете страни високи температури нарушават ежедневния живот.

    В анализ учени по климата от Метеорологичната служба на Обединеното кралство установиха, че естествената вероятност топлинна вълна да надвишава средните температури от 2010 г. е веднъж на 312 години, но когато се вземе предвид изменението на климата, вероятността се увеличава до веднъж на всеки 3,1 години. Април и май 2010 г. са използвани за сравнение, тъй като тези месеци са с най-високите средни температури от 1900 г. насам.

    В самото Обединено кралство също има темперетурен рекорд този вторник, макар термометрите да показваха едва 27,5 градуса в най-горещия ден на годината досега.

    Британците се стикоха на плажовете в Борнмут, Уеймут и Брайтън, а други излезоха на слънчеви бани в Ланкашир. Хората бяха забелязани да плуват и сърфират в североизточната част, докато по на юг в столицата лондончани се стичаха в парковете на града, за да се потопят на слънчевите лъчи.

    Хиляди са хоспитализирани, нова пясъчна буря блокира Ирак. 

    Пясъчна буря държи от понеделник стресирания от климата Ирак. Гъст облак прах обви столицата Багдад в оранжево сияние и покри много други градове. Най-малко 4000 души са постъпили в болница с проблеми с дишането. Бурята доведе до затваряне на летища и обществени служби. Училищата в цялата страна също бяха затворени, а изпитите в края на годината бяха отложени за вторник. Университетите също отложиха изпитите.

    Това е осмата прашна буря от средата на април, която връхлита Ирак, който е поразен от деградацията на почвата, интензивните засушавания и малкото количество валежи, свързани с изменението на климата.

    Жълт и оранжев пясък покри покриви на сгради, коли и дори се промъква в домовете.

    Властите в седем от 18-те иракски провинции, включително Багдад, наредиха правителствени служби да бъдат затворени.

    Очаква се последната пясъчна буря постепенно да се разсее до понеделник вечерта, съобщиха метеорологичните служби.

    Във Близкия изток прашните и пясъчни бури не са невиждани, но те стават по-чести и интензивни през последните години.

    Тенденцията е свързана с прекомерна употреба на речна вода, повече язовири, прекомерна паша и обезлесяване.

    Ирак е богат на петрол и е известен на арабски като земята на двете реки -  легендарните Тигър и Ефрат.

    През април служител на министерството на околната среда предупреди, че Ирак може да се сблъска с "272 дни прах" годишно през следващите две десетилетия.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Па
      Паржу
      1 -3
      08:51, 22 май 2022
      Мене туй в Пакистан и Индия ко ма бърка

    Видеа по темата

    Последни новини