Майка азиатски слон носи умрялото си малко със седмици

Азиатските слонове, подобно на африканските им братовчеди, сякаш оплакват мъртвите си, понякога дори носят изгубените си бебета в хоботите си в продължение на дни или седмици, установяват нови изследвания.

Дали слоновете разбират смъртта по същия начин, както хората, е неизвестно и вероятно непознаваемо. Но азиатските слонове (Elephas maximus) са социални същества и новото изследване добавя доказателства, че те изпитват някакъв вид емоционална реакция, когато загубят един от своите.

"Разбирането на реакцията на слоновете към смъртта може да има някои далечни ефекти върху тяхното опазване", пишат до Live Science съавторите на изследването Санджита Шарма Покарел от Националния зоопарк и биологичен институт Смитсониън и Начикета Шарма от Института за напреднали изследвания на университета в Киото. в имейл. "Ние лично наблюдавахме, че когато хората станат свидетели на реакция на слон на мъртъв родственик, има някакво чувство за родственост, състрадание и съпричастност към вида. Следователно, всичко, което незабавно свързва хората, може да проправи пътя за съвместно съществуване в страните, където се срещат слонове."

Африканските слонове (Loxodonta africana) отдавна са наблюдавани да реагират емоционално, когато член на стадото умре. Те се приближават до тялото и го докосват с хоботите си, бутат трупа или застават наблизо, сякаш на стража. Азиатските слонове обаче не са така добре разбрани. Те живеят в гористи местообитания, така че са по-трудни за наблюдение в дивата природа, отколкото африканските слонове, обитаващи саваната.

Затова учените от Индийския научен институт Похарел, Шарма и техният съавтор Раман Сукумар, търсят в YouTube, където забележителните видеоклипове с животни са основен продукт. Те търсят в сайта по ключови думи, свързани с азиатските слонове и смъртта, и откриват 39 видеозаписа от 24 случая между 2010 и 2021 г., в които един или повече азиатски слонове са били забелязани да реагират на загубата на свой партньор. От видеоклиповете 80% показват диви слонове, 16% слонове в плен и 4% - полусвободни слонове (слонове, които работят в дървообработващата промишленост или в туристическите паркове в Азия).

В пет от 12-те видеоклипа, показващи починало малко, възрастна женска - вероятно майката, го носи. Въз основа на състоянието на трупа се оказва, че носенето е продължило дни или седмици.

Рейнджърът на индийската горска служба Парвин Касуан е качил едно такова видео през 2019 г.. То показва азиатски слон, който влачи тялото на малко по пътя в нещо, което той оприличава на "погребално шествие" в публикация в Twitter по това време.

"Мисля, че те се подкрепят и се опитват да разберат какво се е случило и има нещо в тяхното взаимодействие с тяхното потомство, което се случва точно както би било с нас", каза Ауконе за поведението.

Други често срещани реакции на слонове, наблюдавани във видеоклиповете, включват безпокойство или бдителност, когато са близо до трупа; изследователски движения като приближаване или изследване на тялото; или докосване и миришене. Слоновете комуникират чрез аромат, казва Ауконе, така че подушването не е изненадващо. В 10 случая слоновете се опитват да повдигнат, побутват или разклащат тялото, сякаш се опитват да съживят изгубения си другар. В 22 случая те изглежда правят бдение до тялото.

"Виждали сме част от това преди", казва Ауконе пред Live Science. Когато зоологическата градина евтаназира по-възрастни слонове поради болест или немощ, персоналът дава шанс на съквартирантите да се сбогуват, казва той. Оцелелите често подушват починалия слон или полагат хоботите си до устата му, социално поведение.

Слоновете не са единствените социални същества, които реагират на смъртта, особено на смъртта на бебета. Наблюдавани са майки косатки да бутат мъртвите си малки, както и делфините. Майките маймуни понякога носят мъртвите си бебета в продължение на седмици или месеци.

В случая на слоновете, които са отдадени на грижата за малките си, връзката на майката и малкото е фундаментална, пишат Покарел, Шарма и Сукумар в изследването, публикувано в списание Royal Society Open Science.

Това важи и за приматите, казаха Похарел и Шарма пред Live Science.

"Връзката майка-бебе при слоновете и приматите има някои поразителни прилики, тъй като и двата отглеждат малките си, докато станат достатъчно силни, за да се хранят и защитават", пишат те. "Следователно тази дълготрайна връзка [...] може потенциално да мотивира майките да реагират на своите неотзивчиви малки. Много е трудно да се предвидят точните причини за носенето на мъртвите бебета. Но някои от видеоклиповете в YouTube със сигурност предоставят доказателство, че някои видове може да имат някакво чувство за осъзнаване на смъртта."

.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини