Българските учени започват да изследват тайните на инстинктивното хранене

Българските учени започват да изучават тайните на инстинктивното хранене, каза днес председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов. Той е сред организаторите на 11-я конгрес по хранене, който започва днес в комплекс „Св.св.Константин и Елена“ край Варна.

Ако няколко души бъдат поставени пред разнообразни ястия, всеки ще посегне към нещо различно, обясни Попов. По думите му причината е, че организмът инстинктивно показва от какво има нужда в момента. По-късно или в друг ден същият човек ще избере нещо съвсем различно за консумиране, допълни Попов. И уточни, че ако всеки се самонаблюдава, може да усети от какво се нуждае тялото му.

В бъдеще учените ще обърнат специално внимание на хората, които поддържат оптимално тегло, което варира със съвсем малко килограми през целия им живот. Най-вероятно те се поддават точно на този инстинкт от какво има нужда организмът им, обясни Попов. Според него задачата на учените е да разберат как го постигат. В усилията им да разгадаят тайните на инстинктивното хранене ще помогнат и дълголетниците в страната. Проф. Попов уточни, че няма затлъстели столетници и е интересно да се проучи как са се хранили през целия си живот, разбира се като се вземат предвид и други фактори – къде и как са живели.

Инстинктът е вроден, човек прави нещо без да се замисли, каза още ученият. Според него дори някой да има афинитет към по-вредни храни, ако е свикнал с тях, организмът му може да ги метаболизира така, че ще извлече само полезните съставки, а останалото да изхвърли.

В науката за храненето и по-специално за инстинктивните избори на ястия, учените вече отдават изключително значение на гена на отделния индивид, допълни Попов. Според него тази е причината всеки човек да усвоява храната по различен начин. 

Трябва да се има предвид и това, че инстинктът също може да ни подведе, допълни ученият. Хората посягат повече към сладките храни, към въглехидратите, особено когато имат нужда от енергия, обясни Попов.

В момента науката вече „отива“ на клетъчно ниво, каза още ученият. Той обясни, че интересът е насочен към митохондриите, от които тръгват болестите. Когато те се увреждат, започват болестите, тъй като се генерират свободни радикали в организма, обясни Попов. Според него този процес може да бъде повлиян до известна степен с прием на витамини и минерали. Тепърва обаче ще се уточнява как може да спрян и митохондриите – възстановени.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини