От март лични карти с биометрия

Така вероятно ще изглежда българската лична карта с биометрични данни. Снимка: malkiobyavi.com
От март догодина започва подмяната на българските документи за самоличност, предаде БНР. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в Стара Загора.
Вицепремиерът уточни, че ще има гратисен период за тези, които няма да пътуват в чужбина - 3-4 месеца, и добави, че в областните дирекции на МВР започва обновяването на софтуера и на компютърната техника.

Цветан Цветанов припомни, че конкурсът за новите лични карти е проведен по времето на министър Миков. По думите на вътрешния министър, жалбата до съда по повод избора на фирма, която да работи по подмяната на документите с новите биометрични данни, е без последствия.

До този момент фирмата, спечелила поръчката, е вложила 16-18 милиона евро и ако се развали договора, МВР ще трябва да изплати големи неустойки, поясни министър Цветанов, цитиран от БГНЕС.

МВР обмисля законова поправка, за да не се налага на гражданите, за които срокът на документи изтича между февруари и март следващата година, да вадят два пъти личните си карти.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини