САЩ изпращат на Украйна ключовите артилерийски ракетни системи HIMARS

САЩ ще изпратят на Украйна артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS) М142 в рамките на пратка, чието предоставяне анонсира президентът Джо Байдън в статия за в. „Ню Йорк Таймс“. В нея президентът не уточнява в нея вида на ракетните системи, това прави по-късно представител на администрацията му.

Байдън пише, че страната му ще предостави по-модерни системи и амуниции, за да може украинските части да обстрелват по-точно ключови цели на фронта, както и че процедурите по изпращането са били задвижени бързо.

„Бързо задвижихме изпращането на Украйна на значително количество въоръжение и амуниции, за да могат да се сражават и да бъдат във възможно най-силната позиция на масата на преговорите“, написа Байдън в своя позиция в Ню Йорк таймс.

Преди месец началникът на генералния щаб на украинската армия определи M124 HIMARS като „ключови“ за противодействие на руските ракетни атаки. Този вид ракетни системи могат точно да поразяват цели на разстояние до 80 км.

Представители на Белия дом са казали пред агенция Ройтерс, че тези ракетни системи няма да бъдат използвани за удари по територията на Русия, а за отблъскване на руски нападения на украинска територия.

Малко след съобщението от САЩ Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в североизточната провинция Иваново са започнали учения на руските ядрени сили.

Решението на Вашингтон за поредната порция военна подкрепа за Украйна идва на фона на засилен натиск от страна на Русия за превземане на източния регион Донбас.

Руските войски поеха контрола над по-голямата част от източния индустриален град Северодонецк в Луганск.

Хиляди украинци са убити и милиони са прогонени от домовете си от началото на руската инвазия на 24 февруари, която Москва нарича „специална военна операция“.

Ракетните системи са част от нов транш от 700 млн. долара помощ за сигурността на Украйна от САЩ, който ще включва още хеликоптери, противотанкови оръжейни системи Javelin, тактически превозни средства, резервни части и други.

В същото време украинският генерален прокурор в Хага заяви, че Украйна е регистрирала 15 000 предполагаеми случая на военни престъпления. Има 600 заподозрени – хора с висок ранг – висши военни, политици и разпространители на пропаганда. Започнали са наказателни действия срещу 80 души.

На бойното поле

Руските сили са завзели половината от Северодонецк - град в Източна Украйна, който е ключов за усилията на Москва да завладее индустриалния регион Донбас, пише АП, като се позова на кмета на града.

„Градът се разрушава безмилостно квартал по квартал“, каза Олександър Стриук.

Продължават тежките улични боеве и артилерийските обстрели застрашават живота на около 13 000 цивилни, които все още се укриват в разрушения град. В него някога са живели над 100 000 души.

Снощи губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай обяви, че руски въздушен удар по Северодонецк е засегнал цистерна с азотна киселина в химически завод, което е довело до огромно изтичане на изпарения. Той публикува снимка на голям облак, надвиснал над града, и призова жителите да останат вътре и да носят противогази или самоделни маски.

По-късно във вторник Хайдай заяви, че „по-голямата част от Северодонецк“ е под руски контрол и добави, че ожесточените боеве продължават и градът не е обкръжен.

 

 

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ру
    Руснаците
    2 -2
    11:01, 1 юни 2022
    Руснаците ще ги избомбят. Какъв кеф !
Последни новини