От днес: 4-дневна работна седмица във Великобритания

Проучването ще обхване около 3000 души в 60 фирми от различни сектори

От днес във Великобритания започва голям експеримент, който предвижда работната седмица да бъде намалена от 5 на 4 дни без да пострада производителността и да се намалят заплатите. Причината - мнозина желаят да продължат да работят от вкъщи.

Проучването ще обхване около 3000 души в 60 фирми от различни сектори. 23% от англичаните са готови да напуснат добре платената си работа, ако бъдат принудени да се върнат на място на работа. В шестмесечния експеримент участват пивоварна, магазин за риба, както и ботаническото кралско дружество.

Очаква се да се даде законодателно право работодателите да влизат в договорки със служителите си за работното време.

Според HR специалиста Мария Стоева се говори все повече как балансът между личния живот и работата да бъде постигнат. „Ако 4-дневната работна седмица е с по-дълги работни дни, може ефектът да е негативен“, предупреди тя. И допълни, че и у нас има интерес към намалената работна седмица.

„Ритейл компаниите сериозно обмислят този вариант. Там обаче ще е почти невъзможно заради различното работно време на служителите“, подчерта Стоева.

От своя страна нейната колежка Елица Панева обясни, че голямо спокойствие е дало постъпателното работно време, въведено в IT фирмите.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини