Иво Прокопиев осъди Бареков за трети път

Иво Прокопиев окончателно спечели поредно дело срещу Николай Бареков - бивш телевизионен журналист, бивш лидер на партия, а в момента, както се оказва, без конкретна заетост и без официални доходи.

С определение от 7 юни т.г. Върховният касационен съд отхвърли като недопустима касационната жалба на Бареков и остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което Бареков е осъден да заплати общо 30 000 лева за серия оклеветяващи изявления срещу Прокопиев през януари и февруари 2017 г., като заедно с лихвите и разноските сумата достига до 50 000 лв.

(Определението на тричленния състав на ВКС вижте в прикачения файл.)

Искът на Прокопиев е внесен през 2017г. след като в хода на предизборната кампания за парламентарните избори през 2017 г. Бареков, като лидер на партия "Презареди България", прави серия от обидни и клеветнически изявления, насочени персонално срещу Иво Прокопиев, а някои дори под формата на обръщение към него. Първото е на фейсбук страницата на партията, възпроизведено без никаква журналистическа намеса на сайта на "България без цензура", в сайта "Блиц" и в "24 часа". Следват нови публикации на сайта на "Презареди", "Блиц" и "Шоу", че Бареков е сигнализирал прокуратурата срещу "групата на гнидите" - организирана престъпна група за избягване на данъчно облагане в особено големи размери чрез измами и др. В края на януари атаката продължава с изявления, публикувани в "Галерия", "Блиц", "Уикенд" и др. - срещу "фабриката за фалшиви новини, свързана с кръга "Капитал", чието разклонение е Прокопиев (?!). Парадоксално е, че за някои от публикациите, включително и за интервю, излъчено по "Канал 3", но чийто запис после е свален от медията, Бареков се опитва да оспори достоверността им, но съдът не е приел подобна теза, доколкото има нотариално удостоверяване на достоверността на публикациите, както и свидетелски показания.

Това е третото дело, което Прокопиев печели срещу Бареков за клеветнически и обидни публични изявления.

Едното от другите две дела е заведено през 2012 г. солидарно срещу сайта bnews и собственика му Бареков заради серия от публикации от 2010 г. с показателни заглавия: "Империята на злото в българската политика наднича все по-нахално зад сцената", "Рекетьор на хоризонта. Прокопиев се оля", "Търговци на влияние. Кога кръгът "Капитал" казва истината", в които има и откровения от сорта на това, че "никой не може да се качи на якия Бойков гръб". По това дело на Прокопиев е присъдено обезщетение от 15 000 лв.

Пак през 2012 г. Прокопиев е завел и наказателно дело от частен характер за клевета срещу Бареков с граждански иск от 1 млн. лв., но две години по-късно, през 2014 г. Бареков беше избран за евродепутат и получи депутатски имунитет - докато по делото изтече абсолютната давност. В рамките на допуснатия граждански иск към наказателното дело обаче на Прокопиев е присъдено обезщетение от 8000 лв., което с лихвите от 2012 г. насам нараства двойно. През май 2021 г. на база на това съдебно решение е издаден изпълнителен лист, но и до момента вземането не може да се събере по никакъв начин.

Именно в рамките на изпълнителното дело става ясно, че няма данни към момента Бареков да получава заплата или други доходи от трудова или каквато и да е дейност. Няма данни за банкови влогове, а недвижимото имущество на негово име се състои от ½ идеална част от парцел в София в района на Киноцентъра и ⅚ идеална част от дворно място и къща в Пловдив, но и двата имота са възбранени.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ра
    Разлюбен
    2 -3
    16:20, 10 юни 2022
    А беше любовта на народа. Като Кирчо и Кокорчо.
    • Не
      Недолюбена
      3 -1
      19:03, 10 юни 2022
      И Иво Прокопиев беше голям приятел с Бойко Борисов в кабинета Борисов 1 и 2 и после си развалиха приятелството заради проекта дай българия. Точно тогава барека беше срещу боко и Прокопиев агнешката главичка заедно с Мая Манолова. Сега Барека намери верния път обаче геч, късно е либе за китка да си плаща и да внимава какво говори и пише.
Последни новини