Министър Иванов към земеделците в Садово: Държавата застава зад вас

„Държавата застава зад вас. Всички пострадали земеделци ще получат обезщетение. Осигуряваме допълнителни 300 млн. лв., за да ви подпомогнем“.

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на среща с премиера Кирил Петков и пострадали от градушките земеделци в община Садово.

Той подчерта, че присъствието на премиера и безпрецедентната финансова подкрепа тази година за земеделие показва отношението на държавата и грижата за производителите.

Аграрният министър заяви, че ще бъдат обезщетени земеделските стопани,  които са с унищожена продукция както на 100%, така и тези, чиито щети са под 100%.

Той обясни, че това ще се случи, чрез няколко мерки. П

о думите му допълнителният ресурс от 300 млн. лв. до края на годината ще бъде насочен към земеделските стопани, във връзка със справяне с кризата в Украйна.

„Средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки“, обясни д-р Иванов.

Освен това той допълни, че до 15 юни ще бъдат изплатени 143,5 млн. лв. по Ковид мярката, в чийто обхват са включени и производителите на плодове и зеленчуци.

Аграрният министър обясни, че в Садово до момента са подадени 39 заявления и има още три дни до изтичане на срока за внасяне.

Министър Иванов призова всички аграрни стопани, които са пострадали от градушките в Садово да подават заявления за оглед от комисиите в Общинските служби по земеделие.

Той заяви, че 29 от заявленията вече са обработени и пое ангажимент максимално бързо да бъдат разгледани документите и в рамките на месец земеделците да получат необходимите средства.

По повод забраната за изстрелване на противоградови ракети, поради прелитащ самолет и последвалите щети за земеделци в Садово, министър Иванов заяви, че се взимат мерки и в тази посока.

Той обясни, че  ще се проведе среща между представители на  Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“, Главна Дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и Военновъздушните сили.

Целта на срещата е да се обсъдят нормативни промени с цел оптимизиране на взаимодействието между институциите.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини