ГЕРБ внася в парламента вот на недоверие към правителството

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внася в Народното събрание вот на недоверие към Министерския съвет "заради провала на правителството в сферата на публичните финанси и икономическата политика". Това съобщи на извънреден брифинг снощи зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

"На тази мъка трябва да се сложи край", заяви той.

И каза: мъката е за всички партньори, за народните представители в отчаяните им опити да измислят аргумент защо това правителство трябва да съществува, за министрите, но най-голяма мъка е за министър-председателя да посреща отговорностите си, мъка е и за хората.

Изготвени са мотивите за вота, ще поканим на консултации представителите на всички парламентарни групи, като започнем от най-малката, уточни Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Разговорите щели да бъдат водени в българския парламент. На България сега й трябват държавници, стабилност и сигурност, и всичко това минава през оставка, обясни тя защо ПГ на ГЕРБ-СДС искат вот на недоверие.

Сред мотивите за него е комплексният провал на кабинета, той няма секторни измерения, посочи Томислав Дончев. Но най-осезаем, по думите му, е провалът в сферата на публичните финанси и икономиката - нещо, което всеки български гражданин може да усети по джоба си. 

Зам.-председателят на партията припомни, че "вот на недоверие" е инструмент на опозицията; в същото време добави, че за всички е ясно, че с една четвърт от депутатите не може да бъде свалено правителството. Но, изтъкна той, от два дни се намираме в друга политическа ситуация; заради "грозните скандали" в коалицията управлението не може да свърши нищо. Чрез вота услужливо към всички български граждани и политически сили се опитваме да сложим край на тази политика, каза Томислав Дончев. Той отбеляза, че ще разговарят с всички политически сили и това, по думите му, ще е мерило за персоналната съвест на всички политици.

Според него предсрочни избори не са най-доброто решение, но в момента ситуацията е такава, че всички решения са лоши, а предсрочни избори са по-малко лошото решение. Линията управляващи-опозиция през последните дни е размита, това ни дава шансове един вот на недоверие да бъде успешен, смята Дончев.

Програмно правителство, експертно правителство са най-безпомощни, защото въпросът е кой носи отговорност, посочи зам.-председателят на ГЕРБ на въпрос за евентуален такъв вариант на управление в рамките на 47-то Народно събрание. 

Десислава Атанасова, в отговор на въпрос дали е възможно депутати от ГЕРБ-СДС да преминат на друга страна, заяви, че е сигурна в най-голямата опозиционна парламентарна група и ръководството й е убедено, че в нея такива хора няма.

Източник: БТА

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини