"Фолксваген" строи първи завод за батерии за електромобили в Европа

"Фолксваген" (Volkswagen Group) започва да строи първия си завод за батерии за електрически автомобили в Европа и се очаква да бъде последван и от други, предаде ДПА.

Водещият германски автомобилостроител възнамерява да наеме до 20 000 души в Европа в нова компания за батерии "ПауърКо" (PowerCo) и разглежда възможността да открие заводи и в Северна Америка, съобщи днес компанията.

Очакванията са "ПауърКо" да генерира над 20 милиарда евро (20,3 милиарда долара) от годишни продажби до 2030 г., информира автомобилостроителят, след като стартира официално строителството на завода за батерии в Залцгитер, Централна Германия.

Според данни на работническия съвет около 5000 работни места ще бъдат създадени в града в провинция Долна Саксония, където за "Фолксваген" вече работят почти 7000 души във вече съществуващия завод за двигатели.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц и премиерът на провинция Долна Саксония Щефан Вайл присъстваха на първата копка за новия завод.

"ПауърКо" ще ръководи по-голямата част от бизнеса с батерии на „Фолксваген“, включително цялата верига на стойността от закупуването на суровини до производството и рециклирането.

Новият завод ще започне производството на батерии за превозни средства за масовия пазар през 2025 г., тъй като производството на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще се прекратява постепенно в дългосрочен план.

Заводът в Залцгитер би трябвало да може да произвежда батерии за половин милион електрически автомобили годишно. Другите заводи, които се планира да бъдат построени в Европа, ще имат подобни цели.

Наред със Залцгитер "ПауърКо" е избрал северния шведски град Шелефтьо и Валенсия в Испания за новите заводи. Все още не е взето решение за останалите локации. 

Германската компания обмисля и заводи за батерии в Северна Америка и работи с производителя на батерии "Гоушън" (Gotion) в Китай.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини