Спокойно лято за българите в ковид кризата, прогнозират властите

През тази седмица планът за справяне с пандемията от Ковид-19 у нас ще бъде актуализиран. Това съобщи министър -председателят в оставка Кирил Петков след среща със здравните експерти. Промяната се налага на базата на измененията на Закона за здравето. Ситуацията ще се следи в шест етапа ще има, базирани на броя на легловата база, заетите интензивни места и общите епидемични показатели. Данните показват, че няколко области у нас са в етап1. Няма и не се предвиждат ограничения за затваряне на бизнеси, за изискване на сертификати и няма предвиждане за ограничение в движението, посочи Петков.

Той добави, че данните до момента показват, че българите могат да имат едно спокойно лято.

Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев посочи, че продължава покачването на заболелите от коронавирус у нас, но засега сме далече от пиковите стойности, регистрирани преди няколко месеца. Той каза, че засега е рисково да се правят прогнози до какви нива ще стигне тази вълна на коронавирус, но вероятно през август ще се достигне нейният пик и ще започне постепенно нормализиране на ситуацията.

Д-р Кунчев посочи, че в момента болестта протича по-леко -с от 3 до 5 дни неразположение и лека температура и понякога кашлица. Готовността на здравните заведения е добра. Има достатъчно ваксини и антивирусни средства. За разлика от ситуацията отпреди две години, сега болниците имат вече опит при диагностика и лечението на случаите.

Главният държавен инспектор посочи, че в момента се водят разговори със Ода убедим Здравната каса да се направят промени в посока облекчаване на пациентите при достъпа до личните лекари директната диагностика, която да е безплатна.

„Не очаквам драматични обрати в събитията.“, обобщи още д-р Кунчев.

Проф. Радка Аргирова обясни за бързите антигенни тестове, че те хващат настоящата специфика на вируса.

хващат сегашната специфика.

Носене на маски на този етап е предвидено да бъде въведено само в лечебните заведения. Тази мярка ще бъде задействана при приемане на плана, подчерта д-р Кунчев. Той отправи препоръка към работодателите, там, където е възможно по тяхна преценка да бъде въведено дистанционната форма на работа.

Според данните от Националната информационна система днес потвърдените нови случаи в страната са 1021. 62,39 % от тях са на неваксинирани лица.

В Хасковски регион са регистрирани през последните 24 часа като позитивни 27 души. Областта е на път да влезе в жълтата зона с 96 души заразени на база на 14-дневна заболеваемост на 100 хил.души население. Общо потвърдените случаи от началото на епидемията до момента в областта са 28 567. Ваксинираните със завършен цикъл са 50 742, което е 25.8% от населението на региона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    За
    Запознат
    7 0
    18:02, 14 юли 2022
    Ковида започва отново, вярвайте!!! Изкарах го зле като отидах на балкан и оттам ми се провали почивката! Вярно, че преминава по-бързо, но не е за подценяване! Пазете се хора!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини