Историята на леката атлетика в Перник постъпи в Държавен архив

Екземпляр от книгата „История на леката атлетика“ в Перник са дарили авторите Асен и Боряна Кукушеви на научната библиотека на местния „Държавен архив“, съобщиха от институцията. В 150 страници е събрана в хронологичен ред историята на пернишката атлетика от 1918 г до 2000 г. Книгата съдържа богат снимков материал, може да се види първата награда от 1918 г., отличията, завоювани на Юнашкия събор, първата Балканиада. Творбата е илюстрирана със снимки на отборите, на всички треньори, много атлети. Сред тях са Петър Спасов, Андрей Лазов, Кирил Такев, Петър Петров и други.

Книгата е плод на дългогодишен труд на Асен Кукушев и Боряна Балабанова-Кукушева. От 90-те години на миналия век двамата издирват бивши треньори и състезатели, които са свързани с леката атлетика в Перник и региона. Авторите откриват, че първото лекоатлетическо състезание у нас е проведено през 1918 година в Перник - шест години преди официалната рождена дата на този вид спорт в България. Брезничанинът Христо Ракелов е призьор в две дисциплини на Юнашки събор, провел се през 1928 година. Двама представители на пернишката атлетика са участвали в първите балкански игри. В Брезник е съществувал спортен интернат през 70-те и 80-те години на миналия век. Състезателите му са отбелязвали много добри постижения.

Историята на леката атлетика в Перник ще бъде съхранена в постъпление в масивите на Държавен архив наред с футбола, борбата – класически стил, ръгбито, бейзбола и други спортове.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини