Сателит излезе от контрол след интензивна слънчева буря

Фирмата за международни сателитни услуги Intelsat е загубила контрол над един от своите спътници, след като вероятно е бил деактивиран от космическото време.

Intelsat се опитва да си върне контрола над сателита за излъчване Galaxy 15 след прекъсване в петък, 19 август. Според Intelsat геомагнитна буря вероятно е "ударила бордовата електроника, необходима за комуникация със сателита".

"Иначе сателитът работи номинално, като поддържа насоченост към Земята с всички операции на полезния му товар номинално", каза говорителят на Intelsat Мелиса Лонго в доклада. Лонго добави, че компанията прехвърля клиентите на Galaxy 15 на други сателити, след което ще продължи да се опитва да си възвърне командването, след като бъде изключен, за да може в крайна сметка да го деорбитира.

Galaxy 15 работи в геостационарна орбита с наклон от 133 градуса на запад, като осигурява медийно покритие на Америка, според Intelsat. Сателитът е построен от Orbital Sciences Corporation (по-късно придобита от Northrop Grumman) и е изстрелян през 2005 г.

Това не е първият път, когато Intelsat губи контрол над Galaxy 15. През 2010 г. компанията загуби контакт със сателита за повече от осем месеца, преди той най-накрая да започне да приема команди от контролния център на Intelsat, след като батериите му се изтощиха напълно и предизвика нулиране.

Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA) издаде предупреждение на 16 август за геомагнитна буря от категория G3, като поясни, че "въздействията върху нашата технология на буря G3 обикновено са минимални". Бурята беше достатъчно мощна, за да генерира ослепителни полярни сияния по целия свят.

Повечето геомагнитни бури са безвредни, въпреки че интензивните бури могат да нарушат радиопредаването или да повредят електропроводи и друга електрическа инфраструктура в допълнение към сателитите. През 2022 г. огнище на слънчева активност генерира много големи слънчеви изригвания и изхвърляне на коронална маса (CME), което предполага, че Слънцето се "събужда“ от спящата фаза на своя 11-годишен цикъл на активност.

Някои експерти по космическо време прогнозираха, че настоящият цикъл може да бъде един от най-силните слънчеви цикли в записаната история, въпреки че има място за дебат, тъй като сегашното ни разбиране за поведението на слънцето все още е ограничено.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини