Потомствен лекар-социалист ще лекува политическите метастази на Кърджали и областта

Потомствен лекар- социалист ще лекува политическите метастази на Кърджали и областта. Тази задача си е поставил проф.д-р Георги Михайлов, който е водач на коалицията „БСП за България” за Девети кърджалийски многомандатен избирателен район. Той идва с мисията да направи наболелите проблеми на региона достояние на българският парламент, защото е убеден,че в него се кове регионалната политика.
 Приоритет за мен са проблемите, на хората които живеят тук.Те са се фокусирали върху тях. Националната проблематика стои в страни от тяхното внимание, споделя проф.д-р Георги Михайлов. Неговото послание е идентично с това на БСП: Да обърнем държавата към всички български граждани! Тя трябва да бъде техен помощник в построяването на достоен живот в Родната България!

  Кърджали е изключително красив и богат на история край и заслужава значително по-добра съдба,смята лекаря. Той е категорично за по-добра инфраструктура;по-добро водоснабдяване; по-добри решения в сферата на здравеопазването; решаване на проблемите в образованието; по- добро структуриране на промишлеността; използване на предимствата на транспортен коридор №9.

  Проф.Михайлов е убеден,че богатствата на този край са останали в страни от битността на държавата. Тук има безценни скални образования, уникални мегалитни паметници. Тук е  перлата на българската археология скалния град на траките Перперикон. Тук си дават среща средиземноморската и европейските климатични зони, които в съчетание с язовирите и горите превръщат Кърджалийско в земен рай.

  Трябва да решаваме проблемите от днес за утре, а не след месец или година. Към това ме призовават в моите срещи избирателите от Кърджалийско, подчертава известния наш учен.Той отбелязва, че приоритетите на кърджалийци се покриват с неговите:околовръстен път; разширяване на шосето по коридор №9;изграждане на представителен ГКПП Маказа, който сега е недоразвит за статута си на ключов по трасето от Северна Европа до Средиземноморието. За младите са нужни реновирани спортни бази, за всички са важни промишлените производства,за региона от значение е златодобива и използването на находищата от бентонит и перлит.

  Мой приоритет е да върнем гурбетчиите по родните места, като създадем предпоставки за печеливш поминък, подчертава проф.д-р Георги Михайлов. Той е категоричен,че държавата-майка трябва да превръща решенията в реалност,а не в проблеми.

  Водачът на листата на коалиция „БСП за България”се гордее със своя род: Потеклото ми не е от Кърджали,но в сърцето ми градът е неотделима част от Родината ми. Като българин,не мога да остана безучастен към проблемите на региона,заявява известния наш учен.

  По две линии-майчина и бащина той е кръвно свързан със знакови за България градове:Банско и Стара Загора. От там тръгват неговите деди.

 Предците му по бащина линия са от Банско. Прадядо му напуска града след Освобождението на България, когато той остава извън границите й. Преселва се в София.Става един от най-състоятелните хора в Княжество България. Преди повече от век участва в урбанизацията на столицата. Къщата , която построил за семейството е паметник на културата. Строена е от архитекти,проектирали Централния военен клуб.

  По майчина линия родът му тръгва от Стара Загора.Прадядо му е сирак.Като пълен отличник е изпратен като царски стипендиант в Белгия.Става един от първите български инженери.Включва се във възстановяването на опожарената през руско-турската война Стара Загора.Участва в прокарването на шосето през Шипченския проход.Премества се във Велико Търново.Той е един от учредителите на Българската социалистическа партия ,заедно с Димитър Благоев и Георги Кирков на Бузлуджа.

  Проф.д-р Георги Михайлов е от първите подкрепили проекта за паметник на Бузлуджа.Неговия подпис е в капсулата с послание за поколенията,вградена в монумента.Смята за престъпно нехайство отношението към паметника ,който от три десетилетия се руши.Който не познава историята си,не може да крачи напред,убеден е професорът.

  Проф.д-р Михайлов е потомствен лекар.Синът на неговия прадядо е един от първите професори по гинекология. Интерниран от властите заради участие в антифашистката съпротива. След Девети септември става ръководител на катедрата по акушерство и гинекология в Медицинския университет.

 Дядо му по бащина линия,чиято фамилия носи е завършил медицина във Виена.В Западна Европа завършват и други лекари в рода.Майка му е професор медик. Баща му работи в ИСУЛ.

  Мечтата на проф.д-р Георги Михайлов е да стане гинеколог. Привлечен е обаче от възможността да специализира детска онкология. Родителите му са против,защото сестричката му е починала от левкимия.

 Специалността е тежка, но това направление в медицината се разви много бързо и даде отражение върху цялостното развитие на онкологията , смята професорът. Работи 20 години в детската онкология. Учителят му го проф.д-р Бобев,го изпраща да специализира във Австрия, Швейцария и Франция.Като се завръща работи за създаването на звено по трансплантация на костен мозък за лечение на онкологични заболявания.С екип от колеги извършват първата трансплантация в България на дете с онкологично заболяване.Благодарение на подкрепата на приятели парламентаристи успява да привлече средства за създаването на детска онкологична болница.Екипът с който работи е обявен за Лекари на годината.Сменя няколко ключови длъжности.От 2015 до 2017 г. е директор на болницата по хематология.Поощрява разкриването на отделения в страната.

 Бил е зам.-председател на Българското хематологично дружество;национален консултант по клинична хематология,а сега е председател на експертния съвет по клинична хематология към Министерството на здравеопазването.Има три специалности:педиатрия;хематология и онкология.

 Носител е на почетния знак на Българския лекарски съюз.Присъждани са му дипломи”Лекари на които вярваме”.

  Към политиката го привлича легендарния Стефан Данаилов-Ламбо.Двамата са приятели,а освен това Ламбо му става пациент.Влиза по покана на Корнелия Нинова в листите за Народно събрание на БСП през 2017 г.От тогава неизменно е номиниран за народен представител.Депутат е във всички парламенти  до сега.Смята коването на закони ,за предизвикателство, което не отстъпва на медицината.

 Видял съм болката в много детски очи, искам децата ни да гледат с отворени зеници едно по добро бъдеще,категоричен е медикът.

  Има син и дъщеря.Синът му е на 32 години,а дъщеря му на 18.

Георги Кулов

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини