Ако Русия иска да ограничи енергийните доставки, ще го направи

Каквато и горна граница на цените да наложат страните от ЕС на газа от Русия, това вероятно няма да повлияе сериозно на доставките за Европа, каза министърът на енергетиката на Естония Рийна Сикут в петък, предаде Ройтерс

"Много малко от това, което Русия прави, зависи от нашите решения. Ако Москва иска да ограничи енергийните ресурси, които Европа получава, Путин ще го направи", каза Сикут преди извънредна среща с други енергийни министри от блока на ЕС.

От своя страна министърът на промишлеността на Чехия Йозеф Сикела каза преди срещата, че е "достатъчно сигурен", че страните от Европейския съюз ще се договорят в рамките на срещата за отпускането на спешна ликвидна подкрепа за енергийните компании, изправени пред скока на разходите за обезпечение.

При пристигането си на срещата Сикела посочи, че министрите ще се стремят да постигнат споразумение, "което ще има за цел да успокои пазарите, а не да ги обезпокои".

Ирландия подкрепя предложението на ЕС за орязване на свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи електричество от различни от газ източници, и използването на средствата за подпомагане на растящите сметки на домакинствата, каза министърът на околната среда Еймън Райън при пристигането си в Брюксел за извънредната среща на министрите нa енергетиката.

"Предложението на Еврокомисията за изземането на част от тези печалби и прехвърлянето им в помощ на домакинствата има смисъл", заяви министърът, цитиран от Ройтерс.

ЕС трябва спешно да вземе мерки, за да ограничи цената на газа и електричеството, а страните членки не могат да чакат по-мащабните планове за реформа на енергийни пазар в Общността, допълни той.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини