Сръбското вътрешно министерство забрани Европрайд шествието в Белград

Ден след официалното откриване в Белград на общоевропейската проява на в защита на правата на ЛГБТ общността Европрайд 2022, сръбското вътрешно министерство забрани шествието, което е основното събитие на неколкодневната проявата, съобщиха организаторите, цитирани от сръбските медии.

Предвиждаше се Седмицата на гордостта да завърши с шествие в сръбската столица на 17 септември. 

Днес сръбската полиция забрани провеждането на шествието Европрайд, като предаде на организаторите официално решение, съобщи във Фейсбук организацията “Белград Прайд“, посочвайки, че ще използва всички налични правни механизми, за да оспори решението.

Освен международна конференция за правата на човека в рамките на проявата ще бъдат организирани и изложби, образователни, културни и развлекателни събития, а ще присъстват и много чуждестранни гости, дипломати, представители на чужди правителства.

В събота, два дни преди официалното откриване на Европрайд, сръбският президент Александър Вучич каза, че министерството на вътрешните работи ще вземе окончателното решение дали шествието ще се състои и дали има условия за това, припомня сръбската секция на Би Би Си.

Прайд парадите бяха забранени в Сърбия през 2009, 2011, 2012 и 2013 г.

Те се провеждат успешно през последните девет години с полицейска охрана.

В неделя в сръбската столица бе организирано протестно шествие срещу провеждането на Европрайд 2022. Протестът завърши с молебен, отслужен от главата на Сръбската православна църква Порфирий.

Сръбският патриарх Порфирий заяви, че на всички служби в храмовете в Сърбия от днес ще се чете молитва за светостта на брака и семейството, съобщи агенция Бета.

Патриархът е решил част от всички богослужения в храмовете и манастирите на Сръбската православна църква да бъде молитва за светостта на брака и семейството, хармонията и мира между хората.

Както съобщи Сръбската православна църква (СПЦ), патриарх Порфирий е заявил, че решението е взето предвид предизвикателствата и изкушенията, пред които са изправени църквата и вярващите.

Патриархът каза в неделя, че са против провеждането на проявата Европрайд, тъй като според него целта на тази проява е не просто разходка и забавление, а "прекрояване на ценностите и обществото, начина на живот".

Той заяви, че ЛГБТ+ идеологията е неприемлива за православните християни, подчертавайки, че те "не могат да приемат налагането на нови социални норми, които не са разпространени от Бога“.

Порфирий също поиска учебникът по биология в раздела за полова идентичност да бъде оттеглен, тъй като смята, че налага ЛГБТ+ идеология.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини