Информационно събитие на сдружение "Екосвят Родопи"-Смолян за проект "Пътеки за достъпен туризъм"

COOPERATION PROGRAMME INTERREG V-A GREECE – BULGARIA 2014-2020  

PROJECT "PATHWAYS FOR ACCESSIBLE HERITAGE TOURISM"  

ACRONYM "ACCESS2HERITAGE"

ref. № 2055, № В2.6с.06 / 15.12.2017, MIS 501 88 90

На 20 септември 2022г. Сдружение „Екосвят Родопи“ – Смолян проведе нформационен ден за постигнатото по проект „Пътеки за достъпен туризъм“.

Проектът има за цел да подпомогне устойчивото развитие на културния туризъм в трансграничния регион Гърция-България и да го утвърди като международна дестинация за достъпен туризъм, включващ хора с увреждания и хронични заболявания, възрастни хора и техните семейства.

В информационното събитие участваха младежи, възрастни хора, хора с увреждания, представители на институции и организации, много граждани, провокирани от интереса към темата за достъпна среда на хора с увреждания и възрастни хора до културни и исторически туристически обекти.

По време на информационото събитие бяха представени програмата ИНТЕРРЕГ V-A, проекта и партньорските организации които го изпълняват, Значението и икономическият характер на достъпния туризъм, удобствата които са необходими за хората с увреждания и възрастните хора при туризъм, значението на достъпната информация. Участниците бяха запознати с представянето на възможностите за туризъм за хора с увреждания и възрастни хора в трансграничния район Гърция- България на международните туристически панаири в Италия, Косово и Гърция. Бяха споделени добри практики от Авила - Испания, Валета - Малта, Национален парк Пиринеи - Франция и Манчестър – Англия за достъп на хора с различни проблеми /двигателни, зрителни, слухови, говорни/ до културни и природни туристически обекти. Участниците със слухови проблеми бяха подпомогнати с жестов превод.В дискусията беше отчетена необходимостта от осигуряване на достъп до природни и културни туристически обекти на хора с различни увреждания и възрастни хора. Беше отчетена водещата позиция на РИМ „Стою Шишков“ за специалното отношение към хора с различни увреждания чрез създаване на възможности и безплатен достъп за запознаване с експозицията.

Водещ партньор на проектPATHWAYS FOR ACCESSIBLE HERITAGE TOURISM е Управленска структура на Национален парк за района на Родопите.
Партньорите от Гърция и България са:
- Регионален фонд за развитие на Централна Македония
- Община Волви
- Aгенция за местно икономическо развитие, Разлог
- Национална конфедерация на хората с увреждания, Клон Северна Гърция

- Съюз на инвалидите в България (СИБ)
- Технологичен образователен институт на Централна Македония, факултет Бизнес администрация в Серес
- Сдружение „Екосвят Родопи“ - Смолян
- Сдружение “Регионален младежки парламент” – Кърджали

Организаторите благодарят на всички участици в информационното събитие за проявения интерес и активност.

инж. Лидия Арсова

Председател на УС

Сдружение „Екосвят Родопи" – Смолян

Проектът е съфинансиран от Европейски Фонд за регионално развитие (ЕФРР) и от национални фондове на страните участнички в Програмата за сътрудничество Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020“.

Съдържанието на тази публикация е изцяло отговорност на това прессъобщение и е единствено отговорност на Сдружение „Екосвят Родопи“ и по никакъв начин не може да се счита, че отразява възгледите на Европейския съюз, участващите страни Управляващият орган и Съвместният секретариат

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини