Председатели на СИК в Кърджали готови да се откажат в деня на вота, заради броенето на разписките от машинното гласуване

 Председатели на секционни избирателни комисии в Община Кърджали са готови да се откажат от участие във вота заради решението на ЦИК за ръчно броене на разписките от гласуването с машини. Те са на мнение,че това ще забави неимоверно обработката на изборните резултати в СИК,а на следващия ден на вота те са на работа и ще закъснеят. Председатели на секционни комисии припомнят ситуацията от изборите през ноември 2021 г.,когато в последния момент ЦИК реши разписките да се броят от членовете на секционни комисии.

Членовете на секционните комисии за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори ще броят всички разписки от машинното гласуване. Това се разбира от приетите от Централната избирателен комисия (ЦИК) методически указания.

За предстоящия вот машинно гласуване ще има в близо 9400 секции в страната и там вотът ще се извършва само с устройства, освен ако те не се повредят. В чужбина секциите с машини ще са 290.

"Секционната избирателна комисия извършва преброяване на контролните разписки, което не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване", пише в указанията за секционните комисии, където изрично е уточнено, че броене ще се извършва от 100% от секционните комисии, при които е имало машинен вот.

 Ветерани в правенето на избори препоръчват и за парламентарния вот да има освен  Районна избирателна комисия и Общински избирателни комисии  ,където да се предават и приемат изборните книжа от секционните избирателни комисии. Това ще сложи край на опашките пред РИК.

  Нямаме информация за отказ на председатели на секционни комисии. Не е изключено в някои общини да има безпокойство сред тях, каза за Кърджали бг вести председателят на РИК Павел Гатев.

Геоги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини