Днес е ден за размисъл

Днес е ден за размисъл преди четвъртия вот за Народно събрание в рамките на една година.

Съгласно Изборния кодекс (ИК) от 00:00 часа на 1 октомври до приключването на изборния ден в 20:00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията има негласували избиратели. 

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите, под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната, според ИК.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред, пише още в ИК.

Вотът на 2 октомври

Гражданите, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи - лична карта или личен паспорт, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, могат да получат удостоверение, с което да упражнят правото си на вот.

Право на глас имат над 6,6 млн. избиратели, които трябва да пресеят 240 души от 6624 кандидат-депутати за 48-ия парламент.

В страната ще бъдат разкрити 11 636 секции, от които 9366 са с машини. С по две машини са общо 1105 секции. Само с хартиени бюлетини ще се гласува в 2785 секции. Към общия брой следва да се добавят подвижните секции.

Извън страната са разкрити 755 секции, от тях с машини са 301, а в 238 секции ще има по две машини. В 454 секции ще се гласува само с хартиени бюлетини.

Общо на изборите утре ще бъдат използвани 11 013 машини - 10 474 в страната и 539 в чужбина. Във всички секции ще има и хартиени бюлетини, които ще се използват при проблем с машините.

Понеделник, 3 октомври, е неучебен ден за учениците от училищата, където ще бъдат разкрити секции. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини