Концертът за 45 г. на хор „Орфей” препълни хасковския театър с публика

    Концерт се проведе по повод 45 години от създаването на хасковския хор „Орфей” с диригент Елена Цветкова. Проявата бе в театър „Иван Димов”, чиято зала бе пълна с публика.

    Празничният концерт бе именуван „С песните на поколенията, защото днешният състав изпълни песни, които са пели други поколения орфейци през годините. 

    Тази вечер концертът за юбилея на хора започна с едноминутно мълчание в памет на неговия създател маестро Боян Боев. Беше прожектиран кратък филм в негова чест. Продължиха изпълнения на малки и големи Орфейци. 

    Хорът е създаден точно на 1 октомври през 1977 година, с диригент Таня Манолова и пианиста Сийка Стефанова. Само две години след основаването си печели званието „Представителен”, което е най-високото отличие за самодеен творчески колектив в България. И следващите успехи защитават престижната титла. Орфейци са лауреати на фестивали и конкурси в страната и чужбина от 1979 до днес: Варна, Превеза, Москва, Кантонигрос, Кьолн, Бидгошч, Пловдив, Панагюрище, София, Несебър, Лорет де мар, Виена, Даугавпилс и Пекин.

    В годините назад и сега хор „Орфей“ развива младите таланти на Хасково, нещо повече-той е една от емблемите на града. Вече 20 години той е под шапката на общинско предприятие „Младежки център”. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини