Наводнения в Австралия, река се вдигна с близо 8 метра метра

Хиляди хора в Югоизточна Австралия и в западно предградие на Мелбърн бяха призовани да се евакуират, след като непрестанни дъждове в рамките на два дни предизвикаха наводнения в страната, предаде Ройтерс.

Големи части от щата Виктория, южната част на Нов Южен Уелс и северните райони на островния щат Тасмания, попаднаха в капана на лошото време. На някои места от сряда досега са паднали валежни количества, колкото обикновено падат за цял месец.

Нивата на много реки в щата Мелбърн, включително на р. Мерибърнонг в западната част на Мелбърн и на р. Гулбърн, течаща северно от града, се повишиха неимоверно много, което наложи евакуация на население.

Нивото на р. Гулбърн в градчето Сиймур, на около 100 км северно от Мелбърн, достигна 7,64 метра, с което надмина рекорд, отчетен през 1974 г. Службите за реакция при бедствия и аварии са спасили повече от 200 души. Около 4000 имота са застрашени от щети заради наводненията.

Даниел Андрюс, премиер на щата Виктория, каза, че утре ще бъде взето решение дали да не бъде отворено отново специално изградено щатско съоръжение за карантиниране против ковид, за да приюти този път пострадали от наводненията. Съоръжението бе официално закрито миналата седмица, след като Австралия отмени изискванията за карантиниране на пристигащите от чужбина.

Австралийският премиер Антъни Албанезе каза, че федералното правителство е в готовност да окаже помощ на засегнатите щати.

„Вече има военнослужещи на австралийската армия на място във Виктория. Това е труден момент", каза той, цитиран от местните медии и изрази съчувствие на пострдалите.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини