Национален архитектурен форум: „Димитровград е вдъхновяващ пример за урбанистика в учебните лекции пред чужди и български студенти”

Изображение 1 от 4

    Национален архитектурен форум се проведе днес в Димитровград и събра на едно място  видни български архитекти, експерти, преподаватели и студенти от университети в страната. Темата на дискусията бе „Димитровград – 75 години по-късно. Новото архитектурно наследство ”. В събитието участваха кметът на община Димитровград Иво Димов, вицепрезидента на Асоциация АТРИУМ Яшо Минков, гл.ас.д-р арх.Анета Василева и гл.ас.д-р арх.Емилия Кълева от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, Катедра „История и теория на архитектурата”, гл.ас.д-р арх.Петър Николов от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, катедра „Архитектура и урбанистика”, гл. ас. д-р ланд. арх. Мария Гуркова от Лесотехническия университет, Катедра „Ландшафтна архитектура”, председателя на регионалното подразделение на Камарата на архитектите в България и съюза на архитектите в България арх.Нина Танчева, архитекти от страната. Модератор на събитието бе главният архитект на община Димитровград арх.Елисавета Георгиева. В еднодневната динамична програма се чуха доклади за предизвикателствата пред опазването идентичността на новото архитектурно наследство, ролята на законодателството в този процес, историята и аспектите на опазването му. Главният архитект на Димитровград арх.Елисавета Георгиева представи урбанистичния пример за създаването на града и сподели, че като продължение на опазването на своето архитектурно наследство Димитровград ще внесе предложение в Министерство на културата за деклариране като културна ценност на тринадесет пана, сграфито и фризове, които са разположени на фасадите на различни сгради.

    Кметът на община Димитровград Иво Димов изрази задоволството си от провеждането на подобно събитие. „Вашата роля като експерти и нашата като местни власти, е да осигурим разумни инструменти за общността и стимулираме ангажираността на гражданите в опазване на това архитектурно наследство”, каза той и допълни, че предстои обявяването на конкурс за идейно развитие на една от най-разпознаваемите сгради в града – Водната кула. Кмета на Димитровград се обърна към представителите на университетите със заявката, че до месец ще бъде обявен конкурса, отворен за всички студенти по архитектура.

    Вицепрезидента на АТРИУМ Яшо Минков подчерта значимостта на подобни форуми за управлението на противоречивото културно наследство и прилагането на политики и дейности при съхраняването му.

    Изследователския тандем на арх.Анета Василева и арх.Емилия Кълева, откроявайки се като едни от най-ярките имена в познаването и изследването на историческия период на новото архитектурно наследство, акцентира върху историята и аспектите на неговото опазване. Арх.Анета Василева подчерта в доклада си, че в следвоенния период през втората половина на 20 век се е произвела повече архитектура, отколкото изобщо е правена преди. „Димитровград е вдъхновяващ пример за урбанистика в учебните ни лекции пред чужди и български студенти. Градът е и в проучванията на Международния институт на новите градове в Ротердам, Нидерландия.”, добави тя. Анета Василева очерта взаимовръзката между двата устройствени плана на града и различията на техните създатели архитектите Любен Тонев и Петър Ташев. Макар проекта на Л.Тонев, реално идеята му за широка зелена зона е реализирана в последствие от П.Ташев, което превръща Димитровград в град-градина.

    арх.Емилия Кълева сподели, че защитата на защитата на културното наследство днес са важни освен законодателните промени и активността на гражданската общественост. В тази връзка, тя сподели, че в това отношение Димитровград работи много последователно и се възползва от всички инструменти, включително и чрез участието си в асоциация АТРИУМ. „Димитровград има три защитени ансамбъла по закона за културното наследство и е първият град, който се възползва от това.”, подчерта арх.Кълева.

    арх.Петър Николов от Варненския свободен университет засегна темата за активната мобилност, като акцент в развитието на съвременните градове и тенденцията, това да се превръща в доминиращ фактор за бъдеще. Арх.Николов подчерта, че Димитровград има предпоставките да се развива в тази посока и той успешно реализира политики за това.

    Зелената система на Димитровград и определянето й като културно наследство бе акцента на доклада на ланд.арх.Мария Гуркова от Лесотехническия университет. Тя изтъкна, че Димитровград има потенциал да бъде цялостен културен ландшафт, благодарение на своята зелена система. Тя открои приноса на инж.Петър Кочев за озеленяването и  създаването на парк „Пеньо Пенев”, в които има културни елементи в ландшафтна среда.  

    Форумът бе организиран от община Димитровград и си постави за цел да акцентира върху проблематиката на новото архитектурно наследвтво. За участниците в програмата бе предвидена и Архитектурна разходка из Димитровград, която включваше Централната градска част, Ретро апартамента и Исторически музей.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини