Саудитска Арабия: Иран ще нападне

Саудитска Арабия е обменила разузнавателна информация с американски служители, според която е възможно Иран извършва подготовка за непосредствена атака срещу кралството, съобщиха вчера три длъжностни лица от САЩ, цитирани от Асошиейтед прес.

Безпокойството заради потенциално нападение срещу Саудитска Арабия се покачва в момент, в който администрацията на Байдън критикува Техеран за потушаването на множеството протести и го осъжда за изпращането на стотици дронове, както и друга техника, към Русия, за да се използват във войната с Украйна.

„Разтревожени сме заради заплахата и чрез военни и разузнавателни канали сме в непрестанен контакт със Саудитска Арабия“, съобщи в изявление Националният съвет по сигурността. „Няма да се колебаем да действаме в защита на интересите и партньорите ни в региона.“

Саудитска Арабия и постоянното представителство на Иран в ООН не са коментирали засега тази информация.

Един от американските служители заяви, че става дума за сериозна заплаха за „скорошно нападение или такова в рамките на 48 часа“.

Посолствата и консулствата на САЩ в региона не отправиха предупреждения или инструкции към американските граждани в Саудитска Арабия или другаде в Близкия изток. Длъжностните лица не са упълномощени да коментират ситуацията публично и останаха анонимни.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини