БСП и Продължаваме Промяната на среща за бюджета

"БСП за България" и "Продължаваме Промяната" разговарят на среща в парламента за бюджета за следващата година и за социалните мерки в него.

Дали ще има или няма кабинет ще видим, но за нас е важно да има бюджет, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на срещата и посочи, че държат на социален пакет за 2023 г. Служебният кабинет не внесе бюджет, а законопроект за удължаване на сегашния, но това означава замразяване на доходите при растящи цени и растяща нужда от подкрепа на икономиката и ние не бихме приели това, посочи тя. Затова Нинова призова всички парламентарни групи да постигнат съгласие за промени в бюджета, внесен от служебния кабинет, между първо и второ четене.

Нинова отбеляза, че минималната работна заплата трябва да бъде 50 процента от средната, обезщетението за майчинство да следва минималната заплата. От левицата държат и на преизчисляване на пенсиите. По предварителни изчисления социалните ни предложения са като стойност между 2 и 3 млрд. лева. Смятаме, че могат да се намерят разумни решения чрез промени в макрорамката, която ни предлага служебният кабинет в частта приходи, посочи тя.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков се съгласи, че трябва да се раздели политическото говорене за мандати и управление от решаването на реалните проблеми на хората. Бюджетът няма нищо общо с другото, посочи той. Ние вярваме, че колкото по-скоро, толкова по-добре e да се внесе нов бюджет от служебното правителство, заяви Петков. По думите му, няма как бюджет от миналата година да свършва работа за бюджет за следващата година.

Съгласни сме, че минималната работна заплата трябва да бъде повишена на 50 процента от средната работна заплата, да продължи политиката за пенсиите, посочи той. Според него тази дискусия трябва да се случи сега и няма смисъл да се чака раздаването на мандатите. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини