Екологични организации и сдружения застават зад каузата за чист въздух в Димитровград

    В София се проведе национална среща на обединението за чист въздух „Дишай, България“, инициирана от екологичната организация "За Земята". Сдружението "Дишай, Димитровград", което представлява жителите на бригадирския град, които се борят за качество на въздуха, е основна част от националното обединение. Съучредители на "Дишай, България" са сдруженията на Димитровград, София, Пловдив, Русе, Девня, Благоевград, Велико Търново, Перник, Павликени и Сухиндол, коИто са подкрепени и от екологичните организации "За Земята" и „Грийнпийс“.

    Срещата се проведе под формата на кръгла маса, на която се разискваха множество теми по отношение на качеството на въздуха в България и основно в градовете, които бяха представени от организациите си там.

    Бяха изградени сътрудничества между различните организации и бе обменен опит относно предприеманите действия по отношение опазването здравето на жителите на районите със замърсители на въздуха в България. Една от основните теми бе Димитровград и качеството на въздуха в региона, като бяха обсъдени и законови промени с депутата Иван Белчев, който е от сдружението "Дишай, Русе".

    По време на кръглата маса, освен обмяната на опит за механизмите и действията, чрез които трябва да се отстоява правото на чист въздух, се изградиха сътрудничества между организациите в съседни региони. Проблемите не са само локални, те засягат голяма територия, поради преноса на въздушни маси, а жителите на районите, в които няма измервателни уреди за КАВ не получават информация за евентуалните замърсявания и вредите за здравето от тях.

    Осъзнати са проблемите с качеството на въздуха и замърсяването със серен диоксид в Димитровград и Гълъбово, в чийто регион работят 4 ТЕЦ-а и жителите на целия регион страдат от вредни нива на опасния за здравето замърсител. Главните замърсители на въздуха са производствата, отделящи вредни емисии, но в по-големите градове като Пловдив се борят и със замърсяването от автомобилния трафик, както и с домакинствата, изгарящи твърди горива.

    Има връзка и между боклука и качеството на въздуха, защото все повече места в България биват проучвани за създаването на инсинератори за изгаряне на отпадъци, като сумарно техния годишен капацитет надвишава многократно създавания боклук в България, което води до извода, че тези инсталации ще имат за цел да изгарят и вносен боклук, в пъти повече от създавания в България.

    Еко активистите от Дишай Димитровград защитават тезата, че целта на енергията която отделят, е за опазването на живота и здравето на жителите на региона и най-вече на най-уязвимите групи, върху които замърсителите оставят дълготраен негативен здравословен ефект - децата.

    Сдружението на Димитровград за чист въздух застава зад служителите на компаниите, сочени от институциите като основни замърсители, защото те са най-потърпевши от вредните емисии. Енергията и на жителите на региона и на служителите на индустриалните замърсители трябва да бъде насочена към принуждаване на собствениците на тези индустриални замърсители да вложат нужните средства в създаването и поддържането на пречистващи инсталации, за да бъде сведено замърсяването на въздуха, водата и почвите до максималния минимум.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Та
      Таня Радева
      0 -10
      13:50, 15 ное 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • От
        Отговор
        7 0
        21:54, 15 ное 2022
        По прост и неадекватен коментар по тази темата , на оная горе не съм срещал.
      • :)
        :)
        5 0
        06:59, 16 ное 2022
        Винаги можем да разчитаме на г-жа Радева да сподели "мъдра" мисъл!
      • Ти
        Тити
        5 0
        09:58, 16 ное 2022
        Природата не е оцеляла, планетата е пред климатична катастрофа, хората не са оцелели онколболните и починалите от белодробни и ракови заболявания са страшно много в нашия регион. Тезата ви е напълно погрешна, бъде по информирана!
    • 2
      Зл
      Златка Иванова
      1 -7
      18:38, 15 ное 2022
      Няма ли някои да каже на тези прекрасни момченца,... Виж коментара
      • От
        Отговор
        6 -1
        22:09, 15 ное 2022
        Защо не коментираш по темата госпожо , а ми гледаш къде си държат ръцете.
        В джобовете си може и да имат нещо ,което трябва да се покаже на тези , които не искат да разберат , че така не може да продължава.
        Иначе разбрахме , че сте много умна ...!
      • Ти
        Тити
        6 0
        08:35, 16 ное 2022
        Разбирам ако бяхте присъствали на срещата да коментирате какъв е бил формата и как трябва да се държат присъстващите, но едва ли е било така! Вместо да сте благодарни като живущ в региона, че има инициативни хора, който за разлика от вас търсят решение на проблемите на нашия град и регион и привличат към каузата организации и хора с които заедно да се борят срещу вредния за хората въздух, вие тръгвате да коментиране неподготвен/а

    Още новини

    Последни новини