ЕС започва да следи и за замърсяването от спирачките и гумите на превозните средства

Европейската комисия представи днес стандарта Евро 7 за новопроизведените моторни превозни средства, с който се цели допълнително намаляване на замърсяването на въздуха.

Предвижда се новите правила да влязат в сила от 2025 г. за леките автомобили, а от 2027 г. - и за камионите и автобусите. Комисията предвижда занапред да се оценява замърсяването не само от работата на двигателя, но и от спирачните накладки и гумите на превозните средства.

Евро 7 ще важи за всички новопроизведени превозни средства, независимо какво гориво използват. Новият стандарт включва проверки за замърсяването при повече условия, включително високи температури на околната среда. Проверките за съответствие ще обхващат по-продължително време от датата на производството на превозното средство.

С въвеждането на тези правила се очаква намаляване с 35 на сто на замърсяването от леките автомобили и с 56 на сто от автобусите и камионите. Предвижда се новите правила да оскъпят автомобилите с до 150 евро, а камионите - с около 2600 евро. Според ЕК всяко евро, изхарчено за новия стандарт, ще доведе до спестяването на 5 евро от разходите за здравеопазване и защита на околната среда.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини