Сирийка е арестувана за взрива в Истанбул

Сирийка е арестувана за взрива в Истанбул в неделя, при който загинаха шестима и над 80 души бяха ранени.

Истанбулската полиция посочи заподозрения атентатор като Алам Ал Башир, със сирийско гражданство. Тя е била задържана през нощта в истанбулския квартал "Кючукчекмедже". До момента властите съобщават за общо 47 задържани във връзка с експлозията.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу каза, че Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски милиции YPG са отговорни за взрива на търговската улица "Истиклял".

Анкара твърди, че зад експлозията стоят кюрдската партия ПКК и сирийското й крило YPG.

Ал Башир, с къдрава коса и в лилав пуловер с надпис "Ню Йорк", беше показана с белезници по държавната телевизия TRT Haber.

Според истанбулската полиция по време на разпит тя е признала, че е била обучавана от кюрдски екстремисти и е влязла в Турция през Северна Сирия.

По-рано в новинарските емисии беше показано видео от експлозията, на което фигура, приличаща на женска, оставя пакет под цветна саксия на улицата.

Турски служител каза, че възможността "Ислямска държава" да е отговорна за атаката "не е напълно изключена". Никой не е поел официално отговорност за атентата.

Шестимата загинали са турски граждани. От ранените 26 остават в болница, а 55 са изписани. Сред пострадалите има чужди граждани. До момента българското външно министерство не е публикувало информация дали сред тях има българи.

Нападението предизвика опасения, че може да се случат още подобни инциденти преди изборите, насрочени за юни 2023 г., които социологическите проучвания показват, че президентът Реджеп Ердоган може да загуби след две десетилетия на власт, пише Ройтерс.

Истанбул е бил атакуван в миналото от кюрдски, ислямистки и леви бойци. Вълна от бомбени атентати и други атаки започна в цялата страна, когато примирието между Анкара и ПКК се провали в средата на 2015 г., в навечерието изборите през ноември същата година.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини