Тайгата изчезва в новото нормално

Тя гори, полюшва се, изяждана е от насекоми и настъпва на север - тайгата (бореална гора), огромният пръстен от зеленина, който опасва Арктика, е от жизненоважно значение за бъдещето на планетата и подобно на Амазонската гора е застрашена от климатичните промени, предаде Франс прес.

Със своите 1,2 милиарда хектара най-голямата дива зона в света - почти една трета от всички залесени площи, забавя глобалното затопляне, като поглъща значителна част от въглеродния диоксид, отделян в атмосферата.

Разпространена на територията на Канада, Скандинавия, Русия и Аляска, тайгата става все по-уязвима от увеличаващите се пожари, топенето на вечната замръзналост и епидемии от насекоми, които по-меките температури правят още по-опасни. 

Бореалната гора винаги е била обект на природни смущения. Сега обаче учените са обезпокоени, че те ще зачестят или че дори ще се превърнат в новото нормално. 

"В края сме на сезон на пожари, който е по-дълъг и по-тежък. Огнените стихии са по-интензивни и обхващат по-големи площи", казва Ян Буланже, изследовател в областта на горската екология към канадското министерство на природните ресурси. 

Според последните данни пожарите унищожават два пъти повече горски масиви в света, отколкото в началото на века, а 70 процента от площите, погълнати от пламъци през последните 20 години, са бореални гори.

Глобалното затопляне променя цялата екосистема, като изсушава най-южните части на гората, докато на север дърветата колонизират тундрата, където сега намират по-благоприятни условия за развитието си.

Учени неотдавна установиха, че белите смърчове са се преместили на север от Аляска в район на арктическата тундра, където не е имало такива дървета от хилядолетия.

Експертите са категорични, че северната част на бореалната гора настъпва към тундрата, докато на юг тя е погълната от прерии.

"Една гора може да изчезне много по-бързо, отколкото да израсне и да осигури местообитание за дивата природа. Да не говорим за увеличаването на епидемиите от насекоми, благоприятствани от повишаването на температурите: дърветата, които вече са "стресирани" от липсата на вода, са по-малко устойчиви, и насекомите се възползват от не толкова студените зими или по-дългите лета", предупреждават изследователите.

"Дърветата могат да издържат само до определен предел", казва Дейвид Паре, изследовател, който също работи за канадското министерство на природните ресурси. 

Според експертите все още е възможно да се намалят щетите. За да може обаче бореалната гора да продължи да играе съществената си роля за здравето на планетата, решението може да бъде само глобално, отбелязват те. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини