Явор Колев: Системата AMBER Alert е важна в първите няколко часа на изчезването

Впоследствие е много по-трудно издирването да даде резултат, смята той

Системата AMBER Alert е важна в първите няколко часа след отвличане или изчезване на дете. Впоследствие е много по-трудно да даде резултат. Ако едно дете е отвлечено, то вече може да бъде много по-далеч, ако мине повече време. Това каза в ефира на предаването "Твоят ден" бившият ръководител на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП Явор Колев.

По думите му системата е била въведена у нас през 2018 г. "Тя дава възможност да се предоставят данни за самотo дете или за лицето, което би могло да го е отвлякло. Целта е, ако издирваният попадне в полезрението на хора със социални мрежи да може да се реагира. Всички потребители в радиус до 200 км от мястото на събитието получават този сигнал. Няма възможност да се подават сигнали в AMBER Alert от друг, освен от ГДБОП", заяви той.

Системата се използва в САЩ от 1996 г. "Аз също разпространих информацията за Александър. Всички в социалните мрежи са я разпространили. Всеки един българин знае как изглежда детето и ще направи необходимото, за да сигнализира и да му помогне, ако го види", убеден е Колев. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини