Агресивната реклама на хазарт е сериозен риск за децата

Агресивната реклама на хазарт е сериозен риск за децата ни, а отказът на институциите да приложат дори минималните ограничителни мерки, предвидени в Закона за хазарта, е на път да превърне залаганията в истинска епидемия сред подрастващите. За това предупреждават от Асоциация "Родители" и Националната мрежа за децата (НМД) и настояват за спешни мерки, свързани със законодателни промени и медийна регулация, съобщиха от НМД.

Двете организации са изпратили писмо до президента, служебните министри, председателите на парламентарни комисии и отговорните институции с призив за спешни мерки за регулация на медийното съдържание, свързано с хазартни игри и насърчаващо хазарт сред деца.

Свидетели сме на безпрецедентен рекламен натиск за залагания по време на Световното първенство по футбол, който създава огромни рискове пред децата. Тоталният отказ на институциите да приложат дори минималните ограничителни мерки, предвидени в Закона за хазарта, е на път да превърне залаганията в истинска епидемия сред подрастващите, пишат авторите на писмото.

Двете организации настояват за обсъждане на промени в Закона за хазарта и в Наказателния кодекс. Предлагат да се забрани всякаква форма на реклама на хазартна дейност, когато в съответното време и на съответното място на излъчване или разполагане на рекламата, както и в аудиторията, е вероятно или допустимо да има деца и лица до 21 години. Предлагат също да се повиши възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, както и да се въведе изискване в рекламите на хазарт да има предупреждение за риск от зависимост. Друго предложение е свързано с по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

Две организации напомнят още, че хазартната зависимост е международно признато болестно състояние. Цитират се проучвания на агенция „Галъп интернешънъл“, според които хазарт у нас играят около 3 милиона души. 

През месец август тази година Националната агенция за приходите (НАП) и Съветът за електронни медии (СЕМ) сключиха меморандум, според който СЕМ ще осъществява надзор на рекламите в медиите и в платформите за споделяне, популяризиращи хазартна дейност. Тогава също бе изтъкнато, че подобни агресивни реклами крият риск от създаване на хазартна зависимост.  

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини