3,3 млн.лв. връщат на граждани и фирми заради отменените такси за смет

Общината връща 3, 3 млн.лв. от таксата за битови отпадъци за 2020 и 2021 година, изчислиха от „Информационно обслужване“.

В докладна записка до общински съвет кметът на Хасково Станислав Дечев представя разчетите.

До връщане на суми се стига след като таксата за битови отпадъци за тези две години бяха обжалвани в съда и обявени като незаконосъобразни.

В съдебна фаза в момента и таксата за 2022 година.

В докладната си кметът предлага на общинските съветници да се предприемат необходимите действия за възстановяване на надвнесените суми. Най-вероятно това ще стане чрез приспадане на суми от дължимото през следващата година.

В приходната част от план-сметката за ТБО за 2023 е заложено преходният  остатък от 2 698 595 лв да се използва именно за приспадане или възстановяване на надсъбрани средства от ТБО през предходни години. Община Хасково чака над половин милион лева и от  възстановяване на разходите за  изграждане на клетка 2 в Регионалния център за третиране на неопасни отпадъци край с. Гарваново от общините, които ще я използват. Това ще повлияе в посока увеличение на преходния остатък за 2023 г.

Към настоящия момент размерът на таксата за битови отпадъци е 3,5 ‰ за населението на  Хасково и жилищата на предприятията. На този промил се облагат и жилищните имоти в местностите „Кенана“, „Куба“ и „Туристическа хижа“. За имотите, които се намират в зона V, таксата е в размер на 2,0 ‰. За жилищните имоти в селата е определена такса в размер на 5,0 ‰, а за нежилищни имоти на предприятия, когато за тях не е подадена декларация, декларирало е по-малко от необходимия му брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато не могат да се установят броя на използваните съдове, то заплаща годишна такса в размер на 13‰.

Предложението на градоначалникът е те да не се променят и през 2023 година.

Публичното обсъждане на План-сметката за разходите на дейностите по събиране и транспортиране на битови отпадъци за 2023 г., ще бъде подложена на обществено обсъждане. То ще се проведе на 12 декември, от 12.00 ч. в зала „Хасково“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Бр
    браво
    37 -3
    17:44, 4 дек 2022
    Кой осъди общината ще ни светнете ли. Да му кажем браво на човека за куража.
  • 2
    И
    И
    3 0
    11:11, 5 дек 2022
    Като връщат , къде ще идат парите ...в кой джоб .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини