Шест общини от Източните Родопи са глобени заради сметището при Вишеград

През ноември експертите от РИОСВ – Хасково извършиха 112 проверки, от които 75 планови и 37 извънредни. При проверките са дадени 48 предписания за отстраняване на установени нарушения или за изпълнение на екологични изисквания.

За констатирани административни нарушения на екологичното законодателство от РИОСВ - Хасково са съставени 4 акта.

За нарушения, свързани с опазването на водите от замърсяване са съставени актове на две винарски изби.

Съставени са и 2 акта за нарушения на Закона за биологичното разнообразие, един за реализация на инвестиционно предложение в границите на защитени зони от Екологичната мрежа Натура 2000 без проведена процедура по реда на ЗБР и един за неизпълнение на условия в решение по оценка за съвместимост на МОСВ.

През месеца са издадени 14 наказателни постановления, на обща стойност 32 600 лв.

Община Кърджали, Община Ивайловград, Община Момчилград, Община Крумовград, Община Джебел и Община Ардино са санкционирани с по 1400лв за натрупване на неопасни отпадъци на неразрешени за целта места - в земл. на с. Вишеград, общ. Кърджали.

Имуществени санкции в размер съответно на 2000 и 3000 лв. са наложени на Община Момчилград и на Община Кърджали за неизпълнение на предписания за почистване на нерегламентирани сметища.

Наложени са 2 имуществените санкции по 2000 лв на фирма, извършваща дейности с излезли от употреба моторни превозни средства, за неизпълнение на дадени предписания от контролния орган.

За извършване на дейности с отпадъци без необходимото разрешително със 7000 лв е санкционирана фирма в Харманли.

Физическо лице е глобено с 6000 лв за неизпълнение на предписание относно информация за причинени екологични щети и определяне на необходимите оздравителни мерки.

За замърсяване на водите с 2000 лв е санкционирано млекопреработвателно предприятие в община Джебел.

С 200 лв е глобено физическо лице, за реализирано инвестиционно предложение без необходимото съгласуване в съответствие с екологичното законодателство.

В резултат на осъществения контрол, през месеца са почистени 12 бр. нерегламентирани сметища:

около новата джамия в гр. Кърджали, както и по пътя до язовирната стена;
4 бр. сметища в общ. Стамболово, обл. Хасково: в с.Голям извор, с. Долно Ботево, с.Царева поляна и с. Стамболово;
4 бр. сметища в общ. Харманли, обл. Хасково: в с. Славяново, с. Иваново, с. Болярски извор и гр. Харманли;
гр.Кърджали до „Айран дере“ и с.Перперек, общ. Кърджали.

Закрити са 2 нерегламентирани площадки за третиране на излезли от употреба моторни превозни средатва: в с. Радиево, общ. Димитровград и с.Горски извор, общ.Димитровград.

Един изпаднал в безпомощно състояние бял щъркел е изпратен в СЗДЦ - Стара Загора за лечение.

В резултат на превантивната дейност на инспекцията, след провеждане на приложимите процедури, през месец октомври са постановени 1 решение за преценяване на необходимостта от извършване на оценка за въздействието върху околната среда, 1 становище по екологична оценка и 27 решения за преценяване на необходимостта от извършване на екологична оценка. Издадени са 169 становища, както и 6 решения по реда на Наредбата за оценка на съвместимостта на планове, програми или инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони.

Експертите от инспекцията са извършили 11 проверки по постъпили сигнали и жалби. Проверени са няколко сигнала за нерегламентирани сметища, за нерегламентирано събиране и третиране на излезли от употреба моторни превозни средства, за запрашаване от кариера за добив на варовик, за замърсяване от кравферма в земл. на с.Пчеларово и др., като са дадени съответни предписания за прекратяване на нарушенията и отстраняване на замърсяванията.

Това съобщиха от РИОСВ-Хасково

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини