Кой е най-опасният ден за шофиране в България

Шофьорите трябва да са особено внимателни и бдителни в петък и събота, тъй като тогава рискът от инциденти е най-голям. Заради особеностите на трафика, особено през лятото подобно заключение е логично. Но то е потвърдено и от статистика на МВР. От началото на годината в петък са станали най-много тежки катастрофи (789) с най-много ранени (1001 души), а най-много жертви на пътя са регистрирани в събота - 75 души. Данните са за периода от януари до края на септември.

Те проследяват броя на инцидентите по дни в седмицата и по часове в денонощието, като от тях може да се направят изводи за най-рискованото и за най-безопасното време за пътуване.

Според обобщената информация най-рисковано е да се пътува между 17 и 18 часа, тъй като от началото на годината тогава са станали най-много тежки катастрофи - 390. Най-малко инциденти на пътя (34) са регистрирани между 3 и 4 часа през нощта, но тогава и трафикът е с най-малък интензитет, показват още данните.

За сравнение със същия период на миналата година (2021) - най-рисковано е било да се шофира в понеделник - тогава са станали най-много тежки катастрофи (720) с най-голям брой ранени - 906 души. В неделния ден миналата година тежките катастрофи са били най-малко - 547. В този ден от седмицата обаче е имало най-много жертви - 70 души са загинали.

През миналата година най-много тежки катастрофи са станали в часовия диапазон между 17:00 и 18:00 часа, а в интервалите между 15:00 - 16:00 и 17:00 - 19:00 часа са загинали най-много участници в движението по пътищата, показват данните на МВР.

Най-много катастрофи са станали в светлата част на денонощието, показва още статистиката на МВР.

От началото на годината тежките пътни инциденти през деня са общо 3807 с 259 загинали и 4763 ранени. Данните показват и че при изкуствена осветеност на пътя тежките катастрофи са били 496, като при тях живота си са загубили 36 души, а 666 са били ранени.

В тъмната част на денонощието са регистрирани 459 тежки инцидента на пътя, при които са загинали 77 души, а 630 са били ранени от началото на годината. Данните на Пътна полиция от началото на годината показват, че в условията на сумрак са станали 95 тежки катастрофи с 11 жертви и 118 ранени.

За сравнение - през същия период на миналата година (2021) в светлата част на денонощието са станали общо 3476 тежки катастрофи с 245 загинали и 4326 ранени.

В тъмната част на денонощието са регистрирани 437 тежки инцидента на пътя със 79 загинали и 568 ранени. При изкуствена осветеност пътните инциденти са 438, като при тях са загинали 27 души, а 569 са били ранени. В условията на сумрак от Пътна полиция са регистрирали малко повече катастрофи в сравнение с тази година - 120 инцидента, при които броят на жертвите се запазва (11 загинали) и 137 ранени.

Основната причина за тежките инциденти - нарушения на шофьорите

Основната причина за тежките катастрофи остава невнимание или нарушение от страна на водачите. Най-много катастрофи - 98% от всички 4857 тежки инцидента от началото на годината, са станали по вина на шофьори.

За сравнение - през същия период на 2021 г. поради нарушения на водачите са настъпили 4378 тежки пътни инцидента, като тенденцията се запазва - това са 98% от общо 4481 тежи катастрофи.

Нарушения от пешеходец са довели до 38 тежки катастрофи от началото на годината, при които са загинали 5 души, а 34 други са били ранени.

Според данните на полицията пешеходците са предизвикали тежки катастрофи, като са излизали внезапно на платното за движение (17 произшествия). Двама от тях са преминавали през пътното платно, вместо да пресекат на светофар, а други двама са пресичали на различно от пешеходна пътека място, въпреки че е имало зебра наблизо.

Основната причина за тежките катастрофи остава невнимание или нарушение от страна на водачите.

През същия период на предходната 2021 г. нарушение от страна на пешеходец е довело до 27 тежки катастрофи, при които са загинали 4 души, а 25 са били ранени.

Пътните условия традиционно най-рядко водят до тежки инциденти според отчетите на МВР. Лоши пътни условия от началото на годината са довели до 4 катастрофи, при които няма загинали, но петима души са били ранени. През 2021 г. този брой е по-голям - 8 тежки инцидента, отново без загинали, но с 9 ранени.

Статистиката на вътрешното министерство отчита и друга причина за настъпване на тежки инциденти - нарушение от страна на пътник. От началото на годината са регистрирани 3 такива тежки катастрофи, при които няма загинали, но трима души са били ранени. През миналата година този вид инциденти по вина на пътник в превозното средство са били 6 и при тях са ранени 6 души.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини