Спасиха в Рила пострадал турист, свалиха телата на двама загинали в Пирин

Над девет часа продължи спасителната акция в Рила за свалянето на пострадал турист. Това каза за БТА директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев. Сваленият турист е в добро състояние, с контузия на крака. По думите на Нешев акцията е била много трудна и опасна. Акцията започна на 2 януари около 12:00 часа.

Много тежка седмица, въпреки че са празници, нашите колеги от Банско, Сандански, Разлог на практика нямаха никакво време да почиват. Същото беше и в Рила – колегите ни от Дупница и Благоевград също имаха акции навръх Нова година, на 31 декември се прибраха след 22:00 часа, коментира Нешев.

Изключително трудни акции, специално тези, които проведохме в Пирин, подложиха на изпитание силата и волята ни, за да решим случаите, добави той.

Вчера планински спасители свалиха телата на двама загинали туристи. Емил Нешев съобщи, че в акцията по издирването им са използвани най-съвременни средства. Тялото на единия турист, който изчезна преди повече от седмица, беше видяно на кадри от дрон. В близост до него планинските спасители намериха тялото на друг мъж, за когото нямало данни да е обявен за издирване. 

През последните часове няма данни за изчезнали туристи, каза още Емил Нешев. 

Предполагам, че повечето хора, които са били в планината, вече са тръгнали към работните си места. Подозирам, че имаше толкова много инциденти покрай Коледа и Нова година заради много почивни дни, хубавото време и липсата на условия за ски, освен в ски зона Банско и Пампорово, коментира Нешев.

Той предупреди хората да тръгват в планината добре подготвени. Отдолу планината изглежда бяла, прекрасна, но когато се качите горе, установявате, че снегът е не повече от 30 см на места, силно заледен във високите части, който при едно подценяване на ситуацията и при невнимание, може да доведе до сериозни инциденти, обясни Нешев.

По думите му България има нужда от хеликоптери, които не само биха спасили много човешки животи. Системата за въздушно спасяване, която включва HEMS и Search and Rescue е за цялото ни общество, тя не е специализирана само за планинско спасяване. Планинското спасяване е частен случай и на двете. Така че, определено такава система има значение, освен за ПСС, има смисъл за всички граждани на тази държава, коментира още директорът на спасителната служба.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини