"Продължаваме промяната" не е решила дали може да върне мандата по-рано

"Продължаваме промяната" още не е решила дали може да върне мандата за правителство на президента Румен Радев преди следващия вторник (10 януари). Тогава е крайният срок номинираният за премиер Николай Денков да предложи структура и състав на Министерски съвет.

В петък (6 януари) парламентът ще гласува декларацията с приоритети на "Продължаваме промяната", която партията представи като тест за подкрепа на нейно правителство. Заявките на партиите досега сочат, че документът получава одобрението само на "Демократична България". Или с други думи, ако мнозинството не подкрепи декларацията, "Продължаваме промяната" би следвало най-късно във вторник да върне мандата неизпълнен.

"Тук става въпрос за един-два дни. Ако в петък не бъде подкрепена декларацията, най-вероятно ще върнем мандата неизпълнен. Дали това ще стане в понеделник или вторник не можем да кажем отсега", каза председателят на парламентарната група Андрей Гюров в отговор на въпрос на "Дневник" за нагласите на "Продължаваме промяната" за връщането на мандата предсрочно.

В изказване от трибуната на парламента по-рано в сряда (4 януари) депутатът от ГЕРБ Тома Биков намекна, че партията му ще настоява да види какъв кабинет ще предложи "Продължаваме промяната". "Очакваме да покажете вашия потенциал, и то следващата седмица. Всичко останало ще бъде отиграване на ситуацията, и то не толкова сръчно", каза Биков.

На въпрос на "Дневник" какво ще последва, ако декларацията на "Продължаваме промяната" все пак получи подкрепа, Гюров отговори: "Има такъв вариант, засега усилията ни са концентрирани върху това да предложим ясни теми и след това". Въпреки че "Продължаваме промяната" често казва, че на фокус са политиките, а не имената на министрите, едва ли партията ще се работи по кабинет в последните три възможни дни.

На въпроси около готовността на "Продължаваме промяната" за правителство Андрей Гюров отговори:

"Работим върху състава и структурата на кабинета. На този етап не говорим с никоя от партиите за министри. Това правителство трябва да има ясен политически гръбнак, който ще бъде от "Продължаваме промяната", и сме отворени за предложения от други партии, които биха подкрепили правителството, да предложат хора-експерти от своята област".

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини