Под 30% от учениците болни от вирусни заболявания. Кога се обявява грипна ваканция?

Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко от 30%, което би наложило обявяването на неучебни дни за цялата страна, съобщи зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова днес. В контекста на очакваната грипна вълна, тя обясни какви стъпки могат да се предприемат.

Ако една или няколко паралелки в едно училище има много болни деца, директорът може да преустанови присъственото обучение само в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн обучение от вкъщи, докато останалите ученици в училището учат присъствено. Няма нормативно изискване точно определен процент да са заболели, за да може директорът да издаде такава заповед.

Решение може да се вземе и на регионално ниво - за община/район. В този случай то е на РЗИ.

При достигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, може да се обявят неучебни дни със заповед на министъра на образованието.

Въпрос за евентуално обявяване на грипна ваканция повдигна председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на столичното 119-о училище Диян Стаматов. В петък са отсъствали 264 от учениците (17%), със 70 повече от предишния ден. "Кое е по-добре, попита в публикация във Фейсбук той,- кратка грипна ваканция или пет дни онлайн (обучение)?".

Вчера той настоя за обявяването на грипна ваканция при висока заболеваемост.

Позицията на МОН е, че трябва да има максимално дълго време присъствено обучение и че засега епидемичната обстановка не налага обявяването на неучебни дни.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини