Направиха проверка на нивото на язовирите в Асеновградско

Изображение 1 от 4

    През 2022 г. община Асеновград положи значителни усилия, във връзка с намаляване вредното въздействие на водите и свеждане до минимум предпоставките за наводнения в населените места в региона.

    Извърши се почистване на речното корито на р. Чепеларска (на територията на Асеновград и с. Нареченски бани).

    През декември се извърши почистване на канали и критични места в някои от селата.

    Приоритетно се обърна внимание на каналите и деретата, които през последните години наводняваха дворове и жилищни сгради на живеещите в близост до тях.

    Основно се почистиха големи участъци от каналите в селата Леново, Конуш и Козаново, с което се увеличи проводимостта им.

    Почистени бяха водостоци, мостове и част от каналите в селата Долнослав, Горнослав, Избеглии и Червен.

    При почистването се установи, че една от причините за намаляване проводимостта на каналите и деретата е изхвърлянето в тях на отпадъци от най-различно естество.

    В тази връзка, ще бъде засилен контролът, от страна на общинска администрация и кметовете на населените места, като на установените нарушители ще бъдат налагани глоби.

    През 2023 г. предстои организиране почистването на коритата на р. Чепеларска, р. Тополовска и р. Сушица - в урбанизираните територии на Асеновград. А в с. Тополово и с. Сушица предстои да продължи работата по повишаване проводимостта на каналите и деретата, преминаващи през населените места на общината.

    В началото на януари тази година общинска комисия извърши проверка на състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях - на язовирите, които са общинска собственост.

    Нивото на водата на по-голямата част от тях е близко да кота „мъртъв обем“ и към настоящия момент  няма опасност за населението.

    Организирано е постоянно наблюдение и при необходимост ще се предприемат действия за недопускане на наводнения.

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини