Дете загина при катастрофа, линейката пристигнала минути след сигнала

3-годишно дете почина при тежка катастрофа на пътя Враца-Криводол.

Сигнал за катастрофата във вторник вечерта е подаден в 19:03 ч. Линейката е тръгнала от Спешния център в 19:04 ч., а е била на мястото в 19:09 ч. Там обаче вече е имало над 50 души и това ни навежда на мисълта, че катастрофата е станала по-рано. 

Това заяви директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Враца д-р Галина Лещарска пред бТВ.

От думите й стана ясно, че на сигнала се е отзовал екипа от нощната смяна, който трябва да започне работа в 19:30 ч., защото всички лекари от дневната смяна са били на адреси. 

Роднини на починалото дете твърдят, че една от лекарките е била пияна, която е дошла с първата линейка.  Имало е и втора линейка, повикана впоследствие за майката на детето.

NOVA съобщи, че на медика д-р Димова след сигнал от близките на жертвата е направен тест с дрегер. По все още неофициална информация в издишания въздух имало над 1.2 промила алкохол. 

Положителна е пробата за алкохол на лекарката от Спешния център във Враца, която се е отзовала на катастрофата със загинало дете във вторник вечерта, предаде БНТ. От полицията са потвърдили, че пробата е взета с дрегер, но не уточняват какви са промилите.

"На д-р Димова е направена проба с дрегер, която е позитивна. Тя е отказала да даде кръвна проба. Потресена съм от тази новина. Да, наистина тя е много добър лекар, но от тази новина следва проверка и прилагане на цялата строгост на закона", коментира пред NOVA директорът на Спешния център д-р Галина Лещарска.

"Колежката, която обвиняват, че е била пияна, не употребява алкохол. Дошла е със собствения си автомобил на работа. Отказва да даде проба - отказва и казва, че и тя има права", каза тази сутрин д-р Лещарска пред бТВ. 

Колата, в която е пътувало детето, се е обърнала в дере, след като е поднесла на мокрия от дъжда път. Шофьорът е карал с висока скорост – над 100 км/ч, не е употребил алкохол или наркотици. Детето не е било в столче, а в ръцете на майката.

Директорът на ЦСМП заяви, че детето е било починало още преди да пристигне екипът.

Безжизненото тяло на детето останало около два часа в линейката, с която било откарано от мястото на катастрофата, съобщи NOVA. Медиците твърдят, че са действали по протокол, в който е описано как трябва да се действа при настъпване на смърт в кола на Спешна помощ.

Изясняването на случилото се пред спешния център във Враца доведе и до друг инцидент. В състояние на афект, бащата на починалото дете счупи стъклото на центъра.

Здравният министър Асен Меджидиев също коментира темата с положителния тест за употреба на алкохол на лекарката. Той заяви, че все още до ведомството не е достигнала официална информация за подобно нарушение. Известно било само, че екипите на Спешна помощ са реагирали веднага и са се озовали на местопроизшествието навреме.

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини